Élet-Stílus vélemény

Gyarmati Andrea: Ne hidd el a meséket és a csodaszerekről szóló híreket

A gyakran előforduló csecsemő- és gyermekkori betegségek klinikai tüneteikben és lefolyásukban is sokszor különböznek a felnőttkori formáktól. A bőr állapota még más, mint később a reakciókészség, és a gyógyulási hajlam is különbözik. A bőr szerkezete, hidratáltsága, vastagsága is más, mint felnőttkorban. A babáknál vékonyabb, sérülékenyebb, lazább a kötőszövet és a hám kapcsolata, a faggyúmirigyek kevésbé működnek, és labilis a hőszabályozás is.

Ráadásul a kórokozókkal szembeni fogékonyság a védő baktériumflóra hiánya miatt fokozottabb. Jó viszont, hogy a bőrbetegek szemmel látható tüneteinek értékelése bonyolult diagnosztikai eszközök nélkül is lehetséges, sikeres lehet. Amit még általánosságban érdemes kiemelni, az a bőrbeteg gyerek kezelése. Oldatok, krémek, kenőcsök a bőrfelszínen felszívódva fejtik ki hatásukat. Nem árt azonban azt is tudni, amennyiben nagy felületről történik a felszívódás, ennek során aktív anyagok kerülhetnek a véráramba, melyek általános (szisztémás) tüneteket, mellékhatásokat okozhatnak.

Kérdezz megint, mint mindig, amíg biztos nem vagy abban, hogy érted, mi a dolgod.

A helyi kezelés, hintőpor, ecsetelő, rázókeverék, hideg vagy meleg borogatás helyes alkalmazása segíti a gyógyulást. Ha azonban rosszul értesz valamit, és helytelenül kezeled a gyereket, még baj is származhat belőle.

Nézzük ezt a sok gondot okozó csoportot, amit már bevezetőben is sok névvel illettünk. Bízom benne, hogy sikerül rendet tennünk a káoszban.

Allergiás betegségek, mondjuk, és könnyen rásütjük a bélyeget bármire: allergia. Nézzük először, mit is jelöl ez a sokat használt, és gyakran félreértelmezett kifejezés. Minden egyes idegen anyagot, amely a test közelébe kerül, a testazonos elhárító rendszer felülvizsgál, és ha szükséges, speciális anyagok (ún. antitestek) segítségével legyőzi a betolakodót. Ha ez az „idegen”-elhárítás sikeres, az információ tárolódik, és a káros anyaggal való újabb érintkezéskor az elhárító rendszer azonnal reagál: a támadó megsemmisítésére immunsejtek mobilizálódnak. Egy hadsereg a védelmünkre – mondják sokan. Ha minden jól megy, a test, úgy mondjuk, immúnis. Allergiás megbetegedésekben ez a tökéletes elhárító rendszer valamiért nem jól működik, és a test az allergénnel, vagyis a reakciót kiváltó idegen sejttel találkozva, túlzott betegségtünetekkel reagál. A tünetek a külvilággal leggyakrabban, leginkább érintkező felszíneken jelentkeznek, vagyis a bőrt, a légutakat és a gyomor-bél traktust érintik.

Atópiás szindrómáról akkor beszélünk, ha ez a túlérzékenység öröklött. Miről is van szó?

Az érintetteknek öröklötten nagyobb kockázatuk van allergiás reakciókra. Hogy mikor melyik felmenő vagy oldalági rokon érintettségénél mennyi a rizikó, nem olyan nagyon lényeges, ami fontos, hogy manapság a gyerekek 15-20 százaléka betegszik meg atópiás szindrómában, és az érintettek 60 százalékában a betegség hatéves kor alatt jelentkezik. Azt sem árt tudnod, ha mindketten atópiások vagytok, a gyerekek érintettségének foka, vagyis az atópia valószínűsége: 50-75 százalék.

A leggyakoribb atópiás kórképek:

  • a neurodermatitis
  • a rhinitis allergica, vagyis allergiás nátha
  • pollinosis, vagyis a szénanátha
  • és az asthma bronchiale.

A legfontosabb, allergiát kiváltó anyagok, vagyis allergének:

  • házipor-atkák ürüléke
  • virágpor
  • élelmiszerek
  • penészgomba-spórák
  • állati korpa, toll, szőr
  • inhalációs allergének: pl. dohányfüst, kipufogógáz
  • kémiai anyagok, és sorolhatnék még sok minden mást is, például gyógyszereket.

A bőrelváltozásoknál nézzük ennek a soknevű neurodermatitisnek a lényegét.

Neurodermatitis: már az elnevezés körül is van min gondolkozni. Ugyanis egyetlen betegséget, elváltozást jelölnek a következő, sokszor összekevert elnevezések: a neurodermatitis tehát endogén vagy atópiás ekcéma, atópiás dermatitis, de hívjuk csecsemőkori ekcémának, tejótvarnak is, szóval láthatod, soknevű dologról beszélünk. A lényeg, hogy a bőr az öröklésből adódóan bizonyos allergénekre túlérzékenyen reagál. Legfőbb allergiakiváltók ebben a kórképben: házi por, állati szőrök, korpák, virágpor, élelmiszerek. Mindehhez pluszként a gyerek egyéni beállítottsága is számít: vagyis lelki problémák, stresszhelyzetek, de környezeti ártalmak, dohányfüst, kipufogógáz is megteszik a magukét. A betegség lefolyását mindezek együttesen határozzák meg.

Mondhatod, titeket ez nem érint, nincs is allergiás a családban, minek erről ennyit beszélni?

De jó, ha tudod, hogy az allergiás betegségek egyre gyakoribbá válása komoly gond, és világszerte kutatott téma, nem elhanyagolható probléma. Gyakorisága 20 százalék körüli, ami azt jelenti, minden ötödik kisgyerek megbetegszik, és sokan még ennél is többre becsülik az érintettséget. Ma már úgy mondják, az allergia népbetegség, s az a kérdés, mit tehetünk ellene? Mit tehetünk az ellen, hogy egy kisgyerek ne kerüljön ebbe a helyzetbe, és ne menjen végig az „allergiás menetelés” (az angol szakirodalomban Allergic march) kellemetlen betegségeinek elviselésén. Úgy is mondják, civilizációs betegségek, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és bizony ide tartoznak az allergiák is, melyek kialakulásában környezeti és genetikai tényezők egyaránt fontos szerepet játszanak. A genetikával nem tudsz mit kezdeni, de a környezeti tényezők, ha tudatos vagy, alakíthatók, és a megelőzés lehetővé válik.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Szóval neurodermatitis:

csecsemőkorban tipikusan 3 és 6 hónap között kezdődik. Az erősen vörös, nedvedző kiütés (ekcéma) főleg az arcon, homlokon és a fülek mögött mutatkozik. Igen nagyon viszket. Szegény gyerek nyűglődik, aludni sem tud igazán. Vakaródzik, amivel piszok kerülhet az érintett bőrfelületre, és másodlagos gennyesedést láthatunk.

Mindez olyan borzasztó biztos, hogy orvosért kiált. Idősebb gyerekeknél a bőrelváltozások a nagy ízületek (térd, könyök) területét érintik. Gyakran a nyakon is van száraz, korpás, vakarási nyomokkal átjárt kiütés. A téli időszakban ez a betegség általában rosszabbodik, a viszketés is kínzóbb, mivel a ruházat is a bőrhöz dörzsölődik. Különösen rosszat tesz a gyapjú vagy a műszálas ruha.

Mit kell még tudni:

talán azt, hogy az ifjúkor teljes időtartama alatt a tünetek a bőr egész területén rohamokban vissza-visszatérhetnek, de ezeknek a gyerekeknek tünetmentes időszakban ekcéma nélkül is száraz, sápadt a bőrük. A jó hír az, hogy ezek a rohamok az életkor előrehaladtával ritkábbá válhatnak, a rohamok enyhülnek, és a harmincas években sokszor meg is szűnnek. Jó, jó, de mit lehet addig is tenni, kérdezheted joggal. Van, ami adott, mivel a betegség öröklött, az okok nem pontosan ismertek, nem mindig egyszerű a válasz. Tudnod kell, a betegség nem gyógyítható, viszont gyakran egyensúlyban tartható.

Ezért elsősorban azt mondom, ne hidd el a meséket és a csodaszerekről szóló híreket, vagy fogadd őket legalább fenntartással. Szerintem mindenképpen lássa a gyereket orvos, aki követi az eseményeket, gondozza a beteget. Mivel nincs általános kezelési séma, együtt kell megtalálnotok a te gyereked számára optimális egyedi terápiát. Fontos az allergénszegény környezet, a bőrápolás pontos kivitelezése, és adott esetben (rosszabbodás a tünetek jelentkezésénél, vagyis roham esetén) erős hatású szer (szteroid) alkalmazása. Tudd, hogy a bőrpróbák nem mindig bizonyulnak egyértelműnek. Sajnos speciális neurodermatitis ekcéma diéta nem létezik, de azért jó, ha kerülitek a tejet, tojást, citrusféléket és azok leveit, csokoládé, búzaliszt fogyasztását. Segíteni szeretnél, ez természetes. De az nem mindig világos, hogy mikor teszed a legjobbat. Leírom, amit sok év alatt összegyűjtöttem a témával kapcsolatban, aztán válogass kedved szerint.

Bízom benne, hogy sok tanács beválik:

  • Kerüljétek az allergéneket (felsorolás fentebb).Gondoskodjatok lehetőleg allergiaszegény környezetről, beszéld meg a gyerekkel (nem mindig egyszerű!), hogy ne dédelgessen állatokat túlzottan (azt ugyan nem sikerült kiderítenem, mi a túlzott, úgyhogy inkább ne dédelgessen…), kerüljétek a virágzó növényeket (na, ez sem egyszerű), lakásban a dohányzást vagy az aromalámpát, illóolajokat.
  • Műanyag lemosható játékok, plüss helyett (ezt oldd meg!), vagy ha plüss, ne aludjon vele, és mosd ki havonta ezeket.
  • Válassz allergénmentes ágyneműt, huzatot.
  • Ne használjatok gyapjútakarót.
  • Minél kevesebb legyen a porfogó függöny, sötétítő, padlószőnyeg.
  • Állítólag sokat segít az atkaszűrős porszívó… mellesleg elég húzós az ára.
  • Ne legyen a gyerek túlöltöztetve (egyébként se).
  • Ne alkalmazz magadtól erős hatású szert. Roham esetén keressétek fel az orvost. A szteroidos kezelés csak rohamban megengedett.
  • Legyen a gyerek körme mindig rövidre vágva (felülfertőződés miatt).

És persze ezer más apró és nagyobb dolog, amire jó, ha odafigyelsz. Az ekcéma a bőr gyulladásos betegsége. Kiváltó oka valamilyen allergia. Sok esetben lehetetlen felfedni az okot, hiszen naponta számtalan káros anyaggal érintkezünk, sőt meg is esszük ezeket. Úgy mondják, az allergiának lelki háttere is van, és én hiszek is ebben. Helytelen életvitel – rendben van, de ki mondja meg, mi a helyes életvitel? –, stresszes életmód ront a helyzeten. Nem újdonság sajnos, mennyire túlfeszített az élet mostanában. Hiszem, hogy a betegségek nem is ritkán megálljt parancsolnak, a dolgok mélyebb átgondolását. Különösen, ha az érintett épp a gyerekünk. Megint, mint oly sokszor, a gyerek vagy a gyerek tünetei akarják felhívni valamire a figyelmet. Figyelj tehát, és tanulj, és add tovább, amit tudsz, vagy megtanultál. Ha tudod, hogy allergiás betegségek vannak, voltak a családban, már újszülött korban, vagy még előtte jobban oda kell figyelni. A szoptatás legyen kizárólagos, amíg csak lehet, de hat hónapos korig mindenképpen sokat segíthet. Ha mégsem, válasszatok olyan tápszert, ami hypoallergén (H. A. tápszer). Vigyázni kell egyes fürdető- és babaápoló szerekkel is. Természetes formákat válassz, és ne hagyd, hogy a drága bolti ár vagy a márkanév megtévesszen. Sajnos nem mindig a márkás és drága a kiváló minőségű. Figyelj később is az ételekre, amit esztek.

Előfordul, hogy étkezési napló vezetése segít a káros, bajt okozó élelmiszerek kiszűrésében. Tudd, hogy a kiütés kellemetlen a gyereknek, és hogy sok minden lehet ekcéma, ha megvan a hajlam, még olyan enyhe elváltozás is, amit nem gondolsz fontosnak. Ne bagatellizáld el a dolgot.

Mi van még? Fürdő, borogatás, ami megnyugtatja az érzékeny, sérülékeny, viszkető bőrt. Érdekes módon az almaecet és a citrom jót tehet. A hidegen sajtolt olívaolaj is a fürdővízben. Kamilla, körömvirág, zöld tea főzete, vagy akár az aloé levélből kisajtolt nedv nyugtatja a bőrt. Hát nagyjából ennyi, és akkor még ez a sok minden is csupán a jéghegy csúcsa.

Régóta tudom, ha valamit jól ismerünk, akkor alig két-három oldal róla a leírás egy orvosi könyvben. Tünetek, diagnózis, kezelés, és már kész is az egész. No, hát, a bőr dolgai általában, de ebben az esetben biztosan nem ebbe a kategóriába tartoznak, sajnos.

Amiről még érdemes szót ejteni: a bőr krémezése, a bababőr ápolása mondhatni örökzöld téma, és forr is körülötte rendesen az indulat. Tedd, és ne csináld, vedd, kend és isten őrizz, mindent megtalálsz a neten, az újságokban és a chatszobákban. Hozzátenném én is a magamét, lehet, hogy nem mondok újat, csak segítek gondolkozni.

Először is a te babád nem átlaggyerek, ezt már olyan sokszor mondtam, írtam, vallom, hogy bizonyára a könyöködön jön ki. Igaz, senki gyereke nem az. Tehát figyeld a babát, és ő majd „elmondja”, akkor is, ha még nem tud beszélni, hogy mi tesz jót neki. Némelyek elegendő testzsírt termelnek, sima és puha a bőrük. Mások igénylik a kezelést. Van egy olyan elmélet, ne fürdesd sokat és hosszan, mert ártasz vele a bőrének.

Engedd meg, hogy ezt csípőből, helyből, és nagyon a szívemből megcáfoljam. Ezek szerint mi mindannyian, akik életünk első húsz-huszonöt évét úszóversenyzőként tengettük, sőt a maiak is, mint Cseh Laci vagy Hosszú Katinka, alapból bőrbajosak kellene, hogy legyünk a napi nyolc-tíz óra vízben töltött idő (edzés) után. Ez, lássuk be, messze van a valóságtól.

Mi az, amit jó, ha tudsz még? A bőr nem egyszerű védőburok csupán, hanem egyúttal igen fontos érzékszerve az embernek. Bőrünkkel érzékeljük a hideget, meleget, a feszültséget, az ellazulást, a fájdalmat, az érintést. Képzeld el, mindez, vagyis ez a testszerv babakorban a hozzá tartozó képződményekkel együtt teszik ki a csecsemő testsúlyának jelentős részét. A bőr funkciói közé nemcsak a test mechanikus, külső behatások elleni védelme tartozik, hanem a hőszabályozás és a testnedvek egyensúlyban tartása (például az izzadás). A bőr szüntelenül megújul, növekszik, és jó, ha mindig feszes és rugalmas. A faggyúmirigyek feladata, hogy a bőr állapotát megőrizzék, és a normális zsírtartalomról gondoskodjanak.

Az izzadságmirigyek pórusain át távozik az izzadság, amely azután elpárolog a bőr felszínéről. A csecsemőkor speciális helyzetet teremt. Miről is van szó? A baba érzékeny bőrét különösen igénybe veszi az a helyzet, hogy a lehűlés és a hőveszteség elkerülése ellen többrétegű anyagba burkolod, és szinte állandóan ágyban tartod (hol máshol egyébiránt?). És ez még csak az alap. Mi van még? A baba nyálzik, bukik, olykor hány, kicsorog a tej, a táplálék maradéka. Izzad, és szinte folyamatosan nedves… Jó, jó, tudom, okos pelenka, meg áteresztő, meg a jó Isten tudja, micsoda, de mégis egy bőrre simuló pelenkába csomagolva fekszik. Bébiápolószerek, textilmorzsalék, mosószermaradványok tarkítják a képet. Riasztó még így leírni is. Mi hát a megoldás? Minél többet és gondosan tisztítgasd a babát. Kérlek, ne vedd sértésnek, mert messze nem az, figyeld, a cicamama miképpen csinálja. Állandóan abajgatja a kiscicát, az meg szemmel láthatólag örül ennek. És figyelj, miképpen reagál a te kisbabád, igényli-e a visszazsírozást, vagy nem, száraz-e a bőre, irritálja-e a kaki-pisi a pelenkával fedett területeket. Tudd, hogy bármit, amivel kezelni akarod (olaj,cinkes krém), csak tiszta bőrfelületre szabad és tanácsos felvinni. Figyelj a hajlatokra (nyakacska alatt, hónalj, combhajlat), különösen gondos ápolást igényelnek. Azt gondolom, ne kend be a baba egész testét fürdés után. Jó, ha van egy terved, mikor mivel foglalkozol, és így tud a bőr szellőzni is. Lehet, a szomszédoknak jó volt ez vagy az a krém, kenőcs, olaj, de nálatok nem működik. Mondom, figyeld a babád bőrét, és mondd el a doktor néninek, mit látsz ekkor vagy akkor. A pelenka alatti területet érdemes szerintem mindig, minden tisztába tevésnél vékonyan bekenni. A lényeg itt is a tisztítás szón van.

Ha a baba nyakig kakis, ne kenegesd az impregnált babatörlővel (szerintem csak jól szétmaszatolod azt, amit le kellene szedni. Fogd meg a babát, vidd a csap alá, és mosd meg a popsiját. Még látni is lehet, hogy jólesik neki az ilyesmi. És persze ha bármi olyat észlelsz, amit nem tudsz hová tenni, kérdezd meg az orvost, mutasd meg neki a babát. Sokan rögtön fotót csinálnak, ami olykor segíthet, de nem pótolja a személyes megtekintést.

Látni, nézni, tapintani – ez a helyes diagnózis menete, és a gyógyulás alapja is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik