Élet-Stílus

A pelenkacsere pedofil bűncselekmény lett Arizonában

Olyan lazák az állam törvényei, hogy bármikor gyerekmolesztálással lehet megvádolni szülőket, akik fürdetés közben hozzáértek gyermekük nemi szervéhez.

Ezt nem kisebb jogi tekintélyek, mint az arizonai legfelsőbb bíróság tagjai tették egyértelművé egy nagy visszhangot kiváltó ítéletükben. A bírák döntésükben kijelentették: egy gyerekmolesztálással vádolt ember ellen indított perben nem kell bizonyítani, hogy a vádlott szexuális indíttatásból ért hozzá egy kiskorú nemi szervéhez, vagy fenekéhez. A bűncselekmény elkövetéséhez elég annyit tenni, hogy hozzáér.

Arizona állam törvényei szerint így „bűncselekményt követ el minden szülő és gondviselő, aki kicserélte egy csecsemő pelenkáját, vagy megfürdetett egy kisbabát” – írták az ítélethez csatolt ellenvéleményükben a többségi döntéssel egyet nem értő bírák. A helyi sajtónak nyilatkozó jogi szakértők kiemelték, hogy a törvény szövege szerint még a gyerekeket megvizsgáló orvosok, vagy nővérek is szexuális bűnelkövetőnek számítanak, ha hozzáérnek egy kisgyerek nemi szervéhez.

A legfelsőbb bíróság döntése szerint azonban nyugodtan rá lehet bízni az ügyészekre, hogy kik ellen indítanak eljárást, és szerintük „nem valószínű”, hogy vádat fognak emelni egy gyerekét pelenkázó szülő ellen. Annak ellenére, hogy bizonyíthatóan megszegték a bíróság szerint is túlságosan tágan megfogalmazott törvény szövegét, és tettüket a jogszabály alapján szexuális bűncselekménynek lehet tekinteni.

A bíróság döntését kritizáló jogi szakértők szerint azonban már az is aggodalomra ad okot, hogy az ügyészségnek egyáltalán lehetősége van olyan ártalmatlan cselekmények miatt szexuális bűncselekménnyel megvádolni embereket, mint egy fürdőruha feladása egy gyerekre. A kritikusok szerint soha nem lehet kizárni, hogy egyes ügyészek visszaélnek a jogszabállyal, és ráadásul azt teljesen törvényesen tehetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik