Élet-Stílus

Föld, sár és trágya a tejben

Tej(430x286).png (tej, )
Tej(430x286).png (tej, )
A nyers tejek harmada megbukott – megdöbbentő eredmények egy friss tanulmányból.

A nyers tejnek számos jótékony hatása van a szervezetre, részben ennek köszönhető, hogy újra divat a fogyasztása. Ugyanakkor a Napi.hu drámai képet fest egy tanulmány alapján. A gazdasági portál az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklap szeptemberi száma alapján arról ír, hogy sok nyerstej-forgalmazó elbukott.

Napon állott, hűtetlen, nem megfelelően kevert tej, palackok alján maradt ásványvíz- és üdítőital maradék, fedetlen műanyagvödrök, használt textilkendők, nem megfelelően tisztított tartályok, töltőcsövekről a tejbe mosódó szennyeződések, baktériumok. Leginkább ezekkel a problémákkal találkoztak a kutatók, akik találtak olyan nyers tejet is, amiben földet mutattak ki.

A 2013 júniusa és 2014 júniusa közötti vizsgálatokon alapuló tanulmány szerint a közvetlenül értékesített nyers tejnél gyakoriak voltak a beltartalmi, mikrobiológiai és érzékszervi kifogások. A mintavétel után az értékesítési pontok 38 százalékánál találtak a palack alján szennyeződést.

A tejbe került föld, sár és trágya, valamint a szennyezett kézzel végzett tejkezelési és palackozási műveletek kórokozó mikrobák millióit juttathatják a tejbe.

Az automatáknál is a megfelelő higiénés viszonyok fenntartása a legnagyobb kihívás, míg a kutatók szerint a házhoz szállítási rendszereknél a hűtőláncra kell jobban ügyelni. A forgalmazóknak és a fogyasztóknak érdemes figyelni az értékesítés körülményeire, a tej megfelelő minőségére. A szerzők szerint szemléletváltás szükséges, mert alapvető higiéniai szabályok betartásával érdemben javíthatók lennének a közvetlenül értékesített nyers tej mikrobiológiai-higiéniai és érzékszervi jellemzői.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik