Élet-Stílus

Vak fotós készíti a riói paralimpia legintimebb képeit

João Maia csak színeket és homályos foltokat lát, ennek ellenére ott van minden fotósárokban. Ilyenek egy majdnem vak sportfotós képei.

A most 41 éves João Maia sokáig postásként dolgozott, amikor – 28 évesen – egy szemgyulladás miatt rohamosan romlani kezdett látása. Majdnem teljesen megvakult, azóta is csak homályos formákat és színeket lát. Amikor szembesült a helyzettel, tehát, hogy sosem lát majd rendesen,

úgy döntött, fotós lesz.

Sikerült neki: sokáig profi felszereléssel dolgozott, de aztán megtetszett neki a mobilfotózás. Jelenleg Rióban, a paralimpián készíti szokatlanul életteli, intim hangulatú képeit a sportolók sikereiről, kudarcairól telefonjával. Foglalkozása nem csak terápia, hanem valódi hivatás, képeit a látó fotósok is elismerik, még akkor is, ha itt-ott némi segítségre van szüksége.

Nem kell látnod, hogy fotózz, az én szemem a szívemben van.

Azt mondja, fantasztikus érzés, hogy fotóival megmutathatja a látóknak, hogyan érzékeli a világot. Egyrészt hangokkal tájékozódik munka közben, másrészt, mivel azokat még látja, színekben, kontrasztban gondolkodik, ezért is ennyire élénkek a fotói, mindegyiken ellentétes vagy éppen egymást kiegészítő színekkel játszik. Csak az utómunkában és a feltöltésben segítenek neki. Egy rövid videóban megmutatja mindezt:

Itt pedig néhány kép tőle – Instagramját érdemes követni.

Descrição pra cego ver: A imagem na horizontal do atleta Ricardinho da seleção brasileira de futebol de 5 (deficientes visuais). O jogado em primeiro plano em pela bola com o jogador adversário logo atrás dele tentando segura-li pela cintura. Ricardinho , cor da pele branca , cabelo castanho , usa camiseta verde escura com venda nos olhos. Descrição da imagem pra cego ver: foto quadrada de uma ciclista em movimento de corrida. Atleta com prótese na perna esquerda na bicicleta de competição no circuito de competição demarcado pelo chão azul , ao fundo, a baixo uma palavra no tom esverdeado dividindo as pistas de corrida e mais ao fundo o outro lado da pista com parte do público assistindo e torcendo. Brasil 2 x Turquia 0 #mobgraphia #superação2016 #powertravel #iphone #pracegover

João Maia da Silva (@joaomaiafotografo) által közzétett fénykép, 2016. Szept 11., 13:42 PDT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik