Élet-Stílus

Tegyél egy szívességet, és mindig pisilj a zuhany alatt!

Egy kis lépés az embernek… vagy egy apró vízsugár az áradatban, de megmentheti a bolygót.

Gondoljunk bele a számokba. Minden pisilés után lehúzzuk a WC-t. Míg a szilárd ürüléknek tetemes mennyiségű vízre van szüksége, hogy lejusson, a vizeletnek egy kevéske is elég lenne. Bár vannak olyan WC-k, ahol lehet szabályozni az öblítővíz mennyiségét, a legtöbbjükön nincs ilyen lehetőség, ami elképesztő vízpazarláshoz vezet.

Egy átlagos WC-lehúzás 6 liter vizet használ fel, és egy átlagos felnőtt naponta 7 alkalommal vizel. Ez azt jelenti, hogy minden nap 42 liter vizet használunk el a vizelet leöblítésére. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos ember évente 15.330 liter ivóvízzel öblíti le a pisit.

Magyarország lakossága még a népességcsökkenéssel együtt is nagyjából 10 millió, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 153,3 milliárd liter vizet használunk el a vizelet leöblítésére. Összehasonlításként ez kb. 55.000 olimpiai úszómedence feltöltésére lenne elég. Ha azonban naponta átlagosan csak hatszor, nem hétszer öblítenénk, országosan közel 22 milliárd liter vizet tudnánk megspórolni.

Részben az ember okozta klímaváltozásnak, részben pedig a nem hatékony vízgazdálkodásnak köszönhetően egyre csökken a Föld vízkészlete. Úgyhogy tegyél a bolygónak egy hatalmas szívességet: pisilj mindig a zuhany alatt!

(IFLS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik