Élet-Stílus

Így ismerd fel a pszichopata kollégát!

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 16:15

Az Amerikai Pszicho, illetve Patrick Bateman óta tudjuk, hogy a topvállalatokban született pszichopaták dolgoznak. Persze Bret Easton Ellis regénye fikció, a valóságtól azért nem teljesen elrugaszkodott.

Egy friss pszichológiai kutatásból az derül ki, hogy jó eséllyel minden ember, a munkával töltött évei során legalább egyszer a kollégái között tudhat egy vérbeli pszichopatát. Az Ausztráliai Pszichológusok Társaságának Konferenciáján, Melbourne-ben ismertetett tanulmány szerint a nagyvállalatok karrieristái közül minden ötödik ember pszichopata.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi kettős életet élő, mániákus sorozatgyilkos mászkál közöttünk. A legtöbbjük nem erőszakos, teljesen hétköznapinak tűnő ember, aki azonban magában hordozza a pszichopátia jellemvonásait.

Rövidtávon általában nagyon sikeresek, ők azok, akiknek üstökösként ível fölfelé a karrierje. Ez abból fakad, hogy a személyiségük nagyon megnyerő, pontosan tudják, hogy kivel, hogyan kedveltessék meg magukat. Ezzel együtt emberi kapcsolataikban felületesek, egocentrikusak, hiányzik belőlük a készség az empátiára, a bűntudatra, és hajlamosak nagy kockázatokat vállalni. Ők azok az emberek, akikkel bárki szívesen lóg, de nincsenek barátaik.

A rövidtávú előnyök hosszútávon könnyen visszaütnek: A pszichopaták amilyen könnyen hódítanak meg csúcsokat, olyan hirtelen tudnak hatalmasakat bukni. Tanácsos velük óvatosnak lenni, mert minden tekintetben hatalmas kockázatot jelentenek – fejtette ki Scott Lilienfeld, az atlantai Emory Egyetem kutatója.

(Metro)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.