Élet-Stílus

Évtizedeken át saját spermájával termékenyítette meg pácienseit egy orvos

Bíróság előtt áll egy nyugdíjas, 77 éves, indianai nőgyógyász, akiről került, hogy évtizedekkel ezelőtt, legalább ötven alkalommal a saját spermájával kezelte a pacienseit. A nők, akik közül nyolcan estek teherbe úgy tudták, hogy donorok segítségét veszik igénybe.

Dr. Donald Cline ártatlannak vallotta magát kétrendbeli, a hatóság félrevezetésének vádjában. A gyanú szerint, megpróbálta ellehetetleníteni a nyomozást, amit két, azóta már felnőtt, mesterséges megtermékenyítésből született, biológiai gyermeke feljelentése alapján indított a rendőrség.

Dr. Donald Cline
Dr. Donald Cline

Az ügy az után robbant ki, hogy az egyik, már felnőtt korú utód, egy magáncég segítségével, DNS-teszttel próbálta feltérképezni a családfáját. Kiderült, hogy a labor adatbázisában legalább nyolc közeli hozzátartozója is szerepel. Közben tőle teljesen függetlenül, két másik Cline-gyermek is privát nyomozásba kezdett, miután került vérrokonok és mindkettejük anyja az orvos páciense volt.

A testvérek közül néhányan 2016-ban találkoztak az orvossal. Azt állítják, Cline akkor elmondta, hogy évtizedeken át, minden esetben a saját spermáját használta, amikor nem jutott elég donoranyaghoz. Azzal mentegette magát, hogy ő csak segíteni akart a nőkön, akik kétségbeesetten keresték fel, mert nagyon szerettek volna gyereket.

A nyugdíjas orvos mindent tagad, de az ügyvédje azt közölte, hogy Cline mindenben együttműködik a hatóságokkal, megígérte, hogy nem próbál majd dokumentumokat eltüntetni, vagy tanúkat befolyásolni. Az idős férfit így szabadlábon védekezhet.

A legnagyobb vihart kavaró, hasonló ügy vádlottja az a Dr. Cecil Jacobson volt, akiről kiderült, hogy 1976 és 1998 között 70 biológiai gyermeke született olyan nőktől akiknek ő végezte a mesterséges megtermékenyítését.

(CBS, Indianapolis Star)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik