Élet-Stílus

Mit keres az ingyen tampon a férfimosdóban?

Elkezdődött az őszi szemeszter, a Brown Egyetem hallgatói pedig fura jelenséggel találkozhattak: az intézmény ugyanis ingyenes tamponokat és betéteket helyezett el a mosdókban - viszont nemcsak a nőiben, de a férfiban is.

Az ötlet Viet Nguyentől, a hallgatói önkormányzat elnökétől származik. Nguyen annyira magáénak érzi a projektet, hogy ő és húsz másik társa személyesen viszik el az első adagokat a mellékhelyiségekbe.

Sokat beszéltünk arról, hogy a tampon és a betét miért szükséges, és nem luxus, azonban nem igazán követte cselekedet. A saját kezünkbe akartuk venni

– mondta, majd hozzátette: a legtöbb hallgató olyan szintű anyagi problémákkal küzd, hogy az étkezést is nehezen tudja megoldani, nemhogy a tamponvásárlást. Nguyenék akciójának fontos üzenete is van:

Nem mindenki nő, aki menstruál.

Egy transznemű férfinak például – lévén biológiailag nő – ugyanúgy van menzesze, viszont a férfimosdót használja, így neki is jól jönnek a kihelyezett termékek. A hallgatói önkormányzat elnöke azt is elmondta, eleinte sokan nem értették, miért került mindenhova a higiéniai eszközökből, de miután elmagyarázták nekik, a többség megértette. Ráadásul aggódniuk sem kell: annyi pénzt gyűjtöttek össze, hogy a 2016/17-es tanévre 30-40 mosdóba folyamatosan kerül majd belőlük.

DURHAM, NC - MAY 10: Gender neutral signs are posted in the 21C Museum Hotel public restrooms on May 10, 2016 in Durham, North Carolina. Debate over transgender bathroom access spreads nationwide as the U.S. Department of Justice countersues North Carolina Governor Pat McCrory from enforcing the provisions of House Bill 2 that dictate what bathrooms transgender individuals can use. (Photo by Sara D. Davis/Getty Images)

Ne fizessenek azért, amit muszáj használni

Az eset nem egyedi: a Newsweek arról ír, hogy a New York-i közoktatási intézményekben hatodik és tizenkettedik osztály között mindenkit ingyen tamponnal és betéttel látnak el. A vonatkozó jogszabályt nyár közepén, július 13-án fogadták el – ráadásul szeptember 1-jével New York lett a tizenegyedik amerikai állam, ami eltörölte a menstruációs termékek adóját.

Fontos, hogy a diákok kényelemben érezzék magukat, így teljesen a tanulásra tudnak koncentrálni

– mondta egy szóvivő.

 

Egyre kevésbé tabu

Bár tíz évvel ezelőtt legalább akkora tabunak számított a menstruációról beszélni, mint most az, ha valaki Donald Trumpra szavaz, szerencsére ez már közel sincs így: elég például arra gondolni, amikor egy kínai olimpikon azzal indokolta a rossz teljesítményét, hogy megjött neki. Országában egyébként szintén nem illik a menzeszről beszélni, szóval duplán bátor volt, amikor erről nyilatkozott. Vagy arra, amikor Kiran Gandhi tavaly tampon és betét nélkül, menstruálva futotta végig a londoni maratont.

Mindenki arról beszélt, hogy mennyire nem volt higiénikus dolog ez részemről. Szerintem csak akkor nem lett volna az, ha betegséget hordoztam volna, vagy a vérem mások testnedvével ér össze. Erről azonban szó sem volt

– zárta rövidre Gandhi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik