Élet-Stílus

Eltiltották a nőket a tanulástól a szatmári hászidok

Az ultra-ortodox zsidó rabbik szerint csak „veszélyes tudást” szereznének a nők a felsőoktatásban.

A döntést New York-ban hozták meg az ultra-ortodox hászid rabbik – jelentette az Independent című brit lap, aminek munkatársai megszerezték a tiltásról szóló dokumentumot. A lap cikke szerint a nők tanulásáról szóló döntés az egész világon érvényes a hászidokra.

A rabbik azzal indokolták a tiltás, hogy a nők számára „veszélyes”, ha a felsőoktatásban tanulnak. „Nagyon szigorúak leszünk ezzel kapcsolatban” – olvasható az Independent által megszerzett iratban, amiben kijelentik: „Az iskolánkba járó lányoknak nincsen engedélyezve a tanulás és a diplomaszerzés. Ez veszélyes. Azok a lányok, akik nem engedelmeskednek, el lesznek távolítva az iskolánkból”. És hozzátették: nem vesznek fel az iskolájukba olyan nőt, aki felsőoktatásban tanult.

Az esettel kapcsolatban a brit lap emlékeztetett arra, hogy tavaly néhány Londonban élő ultra-ortodox zsidó megtiltotta a nőknek, hogy autót vezessenek, mert az a nők számára „illetlenség”.

A szatmári haszidizmus a legjelentősebb ortodox zsidó felekezetnek számít, és főleg az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Izraelben élnek követői. Az irányzat a 20. század elején alakult ki az erdélyi Szatmárnémetiben, alapítója Teitelbaum Joel szatmárnémeti főrabbi volt, és máig a Teitelbaum-rabbidinasztia tagjai irányítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik