Élet-Stílus

A vegán étrend veszélyeire figyelmeztetett a német kormány

A húsevés elvetésének egészségügyi előnyei is lehetnek, de néhány dologra oda kell figyelni – közölték.

A német kormány arra figyelmeztette a vegánokat, hogy egyes esetekben étrendjük káros lehet az egészségükre. A húst és tejtermékeket elvető étkezés egyre népszerűbb Németországban, Berlinben tucatjával nyílnak a vegán éttermek, a Vebu nevű szervezet 80 ezerre becsüli a fővárosi vegánok számát és tízszer ennyire a németországiakét.

A kormányzati közlemény arra figyelmeztet, hogy a tisztán növényi alapú étrend B12-vitaminhiányt okozhat, mivel ez a vitamin szinte csak a húsban található meg. Akinek ez hiányzik szervezetéből, az neurológiai tünetekkel, depresszióval, izomgyengeséggel is számolhat. Ugyanakkor vitaminkészítményekkel ezt lehet pótolni.

D-vitamin, kalcium, vas és cinkhiány is felléphet – áll a közleményben, amely gyerekeknek és tinédzsereknek nem javasolja a vegán étrendet. Szoptató édesanyáknál különösen fontos a vitaminkészítmények szedése.

A német kormány azonban azt is leszögezi, hogy a vegán étrendnek egészségügyi előnyei is lehetnek, és átlagosan tekintve a vegánok egészségesebben is élnek a húsevőknél, a dohányos és az alkoholfogyasztó is kevesebb közöttük. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik