Élet-Stílus a világ egy fura hely

Meglepő, de a világ legmélyebb tavának jegén tökéletesen lehet dobolni

A kristálytiszta vizű, legmélyebb pontján 1642 méter mély Bajkál-tó ütős hangszerként is elég ütős.

A 25-30 millió évvel ezelőtt kialakult, háromszáz folyó által táplált óriási tó a föld édesvíz-készletének egyötödét adja, minősége pedig tökéletes. Minden év januárjában befagy, és ez az állapot egészen májusig nem változik. Ebben az időszakban a fagyott víztükrön több meglepő jelenséget is tapasztalhatunk – ezek közül pedig egyértelműen a tó ütős hangszerré válása viszi a prímet, hiszen a tó egyszerűen egy stíldob-, vagy épp hang-szerű hangszerré változik, amitől egy pillanat alatt a Karib-tenger pálmafákkal ölelt szigetén érezhetjük magunkat… annyi különbséggel, hogy az óceán partján elég ritkán esik a hőmérséklet húsz fokkal a fagypont alá.

A jelenéséget az Ethnobeat nevű irkutszki zenekar egyik dobosának felesége fedezte fel, aki férje mellett sétálva egyszer csak óriásit zakózott, az esés viszont egy fura hanggal ért véget. A férfi azonnal kapott az alkalmon, és végül egy néhány méteres területet fedezett fel, ahol a táblák ütésre különböző zenei hangokat adtak ki. Pár nappal később a zenekar már egy egészen profi előadást rögtönzött a jégtáblák közt:

Azóta minden évben felfedeznek hasonló, alig néhány méteres területeket a tó felszínén, így a YouTube-on egyre nagyobb számban kezdtek felbukkanni a jégdobolást bizonyító felvételek:

Mint például ez a 2013-ban készült darab:

Reméljük, jövőre elkészül az első, itt felvett zenei album is, bár egy akusztikus gitárkíséretet és egy kellemes női énekhangot még el tudnánk viselni mellé!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik