Élet-Stílus

A zikavírus talán nem is olyan ártalmatlan a felnőttekre nézve, mint eddig gondoltuk

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 19:42

Eddig egerekben sikerült kimutatni, hogy a kórokozó felnőtt agysejteket támad.

Felnőtt agysejteket is megtámadhat a zikavírus – ezt egerekben mutatták ki amerikai kutatók. A kórokozó az agy azon részén okozott károsodást, amely a tanulásban és memóriában játszik szerepet. Ez természetesen felveti a kérdést, hogy milyen hatással lehet a vírus a felnőtt emberekre.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a zikavírus képes-e megtámadni ugyanazokat a sejttípusokat a kifejlett egerekben is, mint a magzatokban. Az eddigi eredmények még nem bizonyítják, hogy az emberi agyra is lenne hatása a vírusnak, de további kutatásokat végeznek ezzel kapcsolatban.

Azt már kimutatták, hogy a zikavírus megtámadja azokat az ideg-őssejteket, amelyekből a magzat különféle agysejtjei kifejlődnek. Ez vezet kóros kisfejűséghez azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a várandósság alatt zikalázon esett át. A felnőtteknél, a kifejlett agyban is megtalálhatók ezek a sejtek, például a tanulásban és memóriában szerepet játszó hippocampusban.

A Rockefeller Egyetem gyermek neurológusa, Joseph Gleeson munkatársaival azt vizsgálta, hogy a zikavírus megtámadja-e ezeket a sejteket a felnőtt egerekben. Zikavírust fecskendeztek a kísérleti állatokba, és megvizsgálták az agyukat. A hippokampuszban a vírus gyorsan terjedt, és „kisöpörte az őssejt-populációt”, ez alapján a felnőttek zikafertőzése talán nem is olyan ártatlan, mint eddig gondolták.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy egyes betegekben a zikavírus súlyos agy- és gerincvelő-fertőzést okozhat, köztük agyvelőgyulladást, agyhártyagyulladást és gerincvelő-gyulladást. Ritkább esetekben a részleges bénulást okozó Guillain-Barre-szindrómával hozták összefüggésbe. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.