Élet-Stílus

Túlsúlyra hivatkozva függesztett fel női műsorvezetőket az egyiptomi állami tévé

Érdekes módon férfiakat nem érint a döntés, amely nagy felháborodást keltett, de nem vonják vissza.

Nyolc női műsorvezetőt függesztett fel az egyiptomi állami tévé arra hivatkozva, hogy túlsúlyosak. Egy hónapot adtak nekik, hogy lefogyjanak, és „megfelelő kinézettel” térjenek vissza a képernyőre.

Nőjogi szervezetek felháborítónak nevezték a döntést, amely csak női műsorvezetőket érintett. Közölték: ez a lépés alkotmánysértő, az ERTU-tól bocsánatkérést és a döntés visszavonását követelték. Az állami tévé válaszában közölte: nem vonják vissza a döntést, de a műsorvezetők a felfüggesztés ideje alatt is megkapják fizetésüket.

Az egyik műsorvezető, Khadija Khattab megalázónak és botrányosnak nevezte a történteket. Egy másik tévés azt nyilatkozta, hogy ezt a kérdést az intézményen belül kellett volna kezelni, nem pedig a nyilvánosság előtt.

Az egyiptomi állami tévé vezetője eáprilis óta egy korábban híradós műsorvezetőként dolgozó nő, Safaa Hegazy, akinek az volt a szándéka, hogy az állami tévé versenybe szálljon a fiatal képernyősöket alkalmazó műholdas csatornákkal.

Egy kairói nőjogi szervezet vezetője azt mondta: senkit sem szabad a testsúlya alapján megítélni. „A gond az, hogy a kinézetük alapján ítélkezünk emberek felett, nem a teljesítményük alapján. Akkor tartanám elfogadhatónak a felfüggesztést, ha az lenne az oka, hogy a műsorvezetők rosszul végezték munkájukat, vagy kirívó sminkkel jelentek meg” – közölte Eman Beibers. „Mindegy, hogy egy műsorvezető telt vagy vékony, amíg nem használ oda nem illő szavakat és tudja kezelni a vendégeit” – jelentette ki, és Oprah Winfrey-t is megemlítette, mint sikeres példakép. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik