Élet-Stílus

Mutasd az Instád, megmondom, depis vagy-e!

Kifejlesztettek egy rendszert, amely egészen pontosan megmondja egy Instagram-oldal alapján, hogy tulajdonosa depressziós-e, vagy az lesz-e. A lehetőségek szédítőek.

Nem a brittudósok-, hanem az egészenkomolytudomány-rovatunk jelentkezik ezúttal: a Harvard és a Vermont-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy önmagát tanító és fejlesztő szoftvert, amely automatikusan, csak az Instagram-képek elemzésével képes eldönteni, hogy az oldal tulajdonosa depressziós-e. Nem egyszerűen komor, vagy szomorú képeket keres, hiszen azok lehetnek egy fotóművészeti projekt részei: a színeket elemzi, a képekben elrejtett metaadatokat vizsgálja és egy különleges algoritmus segítségéve az arcokra figyel, hogy “új frontot nyisson a mentális betegségek korai felismerésében”.

Az első körben 166 személy összesen 43 950 Instagram-képét vizsgálták. Ahhoz képest, hogy a kísérlet még korai fázisban tart, az eredmények rendkívül meggyőzőek: 70 százalékos eséllyel találta el, hogy egy-egy Instagram tulajdonosát diagnosztizálták-e depresszióval. Az eddigi mérések szerint pontosan ugyanilyen eredménnyel tippeli meg, hogy a jövőben várható-e, hogy kimutassák a betegséget. Ez nagyon jó aránynak számít a most ismert és bevált módszerek között is, ha pedig hozzávesszük, hogy a mesterséges intelligencia a későbbiekben csak okosabb lesz, akár orvostudományi forradalom is lehet a vége.

Szemléltetésül itt van egy a téma ellenére már-már vicces ábra arról, hogy mennyire “depressziógyanús” a különböző előre konfigurált filterek használata. Jól látszik, hogy a (leendő) depressziósok inkább a sötétebb, kékesebb, durvább filtereket használják, ami persze egyáltalán nem meglepő, ha valaki alapszinten jártas a színek pszichológiájában. A “legdepisebb” filter a fekete-fehér Inkwell, a legegészségesebb pedig a lágy, meleg Valencia.

instaszurok

Most pedig mindenki nézze vissza saját Instagramján, és ha úgy érzi, szüksége van rá, bátran kérjen segítséget!

Via Petapixel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik