Élet-Stílus

Na, vajon mire használják a chillivel töltött óvszereket Afrikában?

Unortodox módszerhez folyamodtak tanzániai természetvédők, hogy a vadon élő elefántokat távol tartsák az emberek lakta településektől. Amit eddig fegyverrel oldottak meg, azt ezentúl chillibombákra bízzák.

A módszert egy helyi alapítvány, a Honeyguide találta fel néhány évvel ezelőtt, majd tökélyre fejlesztette. Most az amerikai székhelyű Nature Conservancy nevű, nemzetközi környezetvédő szervezettel közösen fogtak hozzá az elterjesztéséhez. Első lépésben a Tanzánia északi részén fekvő falvakból toboroznak önkénteseket, akiknek megtaníthatják, hogyan riaszthatják el erőszakmentesen földjeik közeléből a nagytestű állatokat.

Az elefántriasztás kétlépcsős folyamat. A Falusiak először fáklyákkal és kürtökkel próbálkoznak, és csak ha ezek nem váltak be, akkor jöhetnek a chillibombák. Ezeket úgy készítik, hogy finom port vegyítenek paprikával, a keveréket pedig egy óvszerbe öntik. Aztán beletesznek egy petárdát, majd a gumit úgy kötik el, hogy csak a robbanóeszköz kanóca lógjon ki belőle.

Amikor egy ilyen bomba felrobban egy elefánt közelében, olyan csípős porfelhő keletkezik, hogy attól a legvadabb állat is menekülőre fogja.

(India Express)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik