Élet-Stílus

Azta! Megtaláltuk a Sziget legdurvább tudatmódosítóját!

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2016. 08. 15. 14:50

Durván bekészült fiatalok görnyednek asztalok felett kitágult pupillákkal. Nincs herbál, nincs kristály, nincs eki, villa van, susztermatt és mérgezett gyalog. Mi a Fa7xe3 folyik itt?!

És te tudod már, mitől lehet a legjobban felpörgetni magad 2016-ban a Szigeten? Mit hallok? Kokain?! Hagyjuk már, ez nem az Amerikai pszichó! Herbál? Na zsugorodjál innen, azt max a fogalmatlan kistáskák szívják! Fű, bélyeg, MDMA? Most ez komoly?

Na jó, látom, nem vagy képben, akkor elárulom:

2016 menő cucca

a sakk,

és ez most nem valami utcasarki fantázianév, hanem egészen konkrétan értem, azaz úgy, hogy

a Szigeten a legnagyobb veretés a Magyar Sakkszövetség sátrában van!

Mutatom, ide nézz!

24.hu / Neményi Márton

Meg ide!

24.hu / Neményi Márton

A sátor tökéletes helyen, a bejárattól nem messze, az A38 sátorhoz közel van, és szerencsére nem olyan feltűnő, hogy minden idióta be akarjon jönni trollkodni. Nem, ide csak az jön, aki…

24.hu / Neményi Márton

…pontosan tudja, mennyire pörgeti az embert akár egy nagyszínpados ugrálás után is a stratégiai gondolkodás, a tiszta intellektus megmérettetése és a pszichológiai hadviselés!

24.hu / Neményi Márton

Tudta? A sakkot a mai mig, izé, bevándorlók őseinek köszönhetjük:

Indiában “találták fel” ugyan, az eredeti, csaturanga nevű játék a maihoz hasonló, bonyolultabb formája a perzsáknak hála arab közvetítéssel került Európába a második évezred elején. 1497-ben már szakkönyvet adtak ki róla, 1550-ben alakult meg az első sakk-klub.

24.hu / Neményi Márton

Azóta sporttá vált és úgy tartják számon, mint az okos emberek játékát, nem véletlenül: a sakkhoz elsősorban nem memória, a történelem és a fontos mérkőzések ismerete kell, hanem mintafelismerés, a lépések lehetséges kimeneteleinek rendszerezése, az ellenfél reakciójának megtippelése.

24.hu / Neményi Márton

Naná, hogy az elmúlt évtizedek mesterségesintelligencia-törekvéseit is a sakk segítségével lehet letesztelni: a szabályok egyértelműek és végesek, aki azonban sakkozik, az élete végéig tanulja a sportot. Ahogy a játékfejlesztők bibliája mondja:

Easy to learn, hard to master.

24.hu / Neményi Márton

Éppen ezért, bár a sakkfélistenekre sokan szemüveges geekként gondolnak, sokan közülük nagyobb főnökök, mint Pintér Sándor és Habony Árpád együttvéve, azaz pontosan tudják, hol van ellenfelük gyenge pontja és hogy kell kibillenteni a koncentrációból.

24.hu / Neményi Márton

1972-ben, a világbajnokság kellős közepén például Bobby Fischer kiverte a hisztit, mert állítása szerint zavarták a tévékamerák, kész volt otthagyni az egészet, még Henry Kissinger is hiába könyörgött neki telefonon. Az akkor 2-0-ra vezető Borisz Szpasszkij nagyvonalúan belement, hogy egy kis szobában folytassák, kamerák nélkül. 21 játszma után Fischer világbajnokként jött ki, miután az orosz kitelefonált, hogy nem bírja, feladja.

24.hu / Neményi Márton

2006-ban Veszelin Topalov azért kezdett nyilvánosan balhézni, mert szerinte ellenfele, Vlagyimir Kramnyik

túl sokat megy vécére,

ahol ki tudja, mi történik. Sikerült elérnie, hogy Kramnyik csak a mindenki által használt vécét használhassa, és ne a számára elkülönítettet. Így is Kramnyik nyert, rájátszás után.

24.hu / Neményi Márton

Te például hagynád nyerni ezt a lányt?

24.hu / Neményi Márton

Igen? Rossz válasz! A partnere sem hagyta – nagyon helyesen.

24.hu / Neményi Márton

A sakk kíméletlen, precíz, kimerítő sport, ahol nincs mese. Ha sörözöl – halott vagy.

24.hu / Neményi Márton

Egyúttal azonban ez az egyetlen sport, ahol a legkeményebb, idegtépő küzdelem után is tuti, hogy a legjobb haverokként váltok el.

24.hu / Neményi Márton

A sakksátor egyébként sötétedés után sajnos bezár – és most nézd meg, mi marad, ha nincs sakk! Nihilizmus! Izoláció! Alkhoholizmus! Párkapcsolati válság!

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.