Élet-Stílus

A szellemváros, ami harminc év után is úgy néz ki, mintha lakói csak néhány perce hagyták volna el

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 08. 15. 19:46

Alaszka és Kanada határán bújik meg a bányászváros, ahol 1983-ban egyszerűen megállt az idő.

Az amerikai bányászati óriás, a Phelps Dodge 1979-ben Kanada legnyugatibb tartománya, Brit Columbia és Alaszka határán építette fel legújabb, bányászoknak és családjaiknak szánt városát, Kitsaultot, ahonnan azok pillanatok alatt elérhették a közelben nyitott molibdénbányát.

Néhány hónap leforgása alatt kilencvennégy családi ház, kétszáz további lakás, egy kórház, bevásárlóközpont, a Town & Country étteremlánc egyik tagja, mozi, sportcentrum, valamint egy méretes bankfiók nőtt ki a semmiből.

Másfél évvel később aztán beütött a krach: az acéliparban ötvözőanyagként széles körben használt molibdén ára hirtelen a padlóra zuhant, a bánya, illetve a város fenntartása pedig egy szempillantás alatt iszonyú veszteségessé vált.

Rövid idő alatt a vadonatúj város ezerkétszáz bányásza munkanélkülivé vált, és hagyta el a várost. A bányát 1983-ban bezárták, a kiköltözni nem kívánó lakókat pedig egyetlen éjszaka leforgása alatt egyszerűen kilakoltatták.

A házakat nem bontották le, és az áramot sem kapcsolták ki, sőt, a város minden egyes épületét kívül-belül rendben tartják, ettől pedig azok úgy tűnnek, mintha alig öt perccel korábban hagyták volna el őket.

A területre, illetve a házakba bejutó emberek a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának tökéletes állapotú bútorairól, pormentes könyvtári polcokról és makulátlan tisztaságú szobákról számolnak be, köszönhetően a város egyetlen lakójának, Indu Mathewnek, akit a 2004-ben egymilliárd forintnyi dollárért gazdát váltott város új tulajdonosa, a kanadai milliárdos, Krishnan Suthanthiran kért fel a város karbantartására.

Mathew komoly küldetésének tekinti a város eredeti állapotban való megőrzését, tisztán tartását, valamint a szükséges javítások haladéktalan elvégzését, de a tulajdonos mellett úgy tűnik, nem lesz könnyű dolga.

Suthanthiran eredetileg tudósok, művészek és mérnökök ideális pihenőhelyét akarta itt létrehozni, tudva, hogy a hely így egészen biztosan nem hajthat profitot, de nem is ez a lényeg, hiszen

“Kitsault nem a pénzcsinálásról szólna, hanem arról, hogy visszaadhassak valamit az embereknek.”

A Földi mennyország (Heaven On Earth) projekt elvileg 2011-ben nyitotta volna meg a kapuit, de ez több okból sem történt meg – ezek közül a legfontosabb egyértelműen a molibdén árának növekedése, így a milliárdos 2013-ban megalapítot a Kitsault Energy-t, mely épp Kitsault melletti gázlelőhelyeket használta volna ki, és szállította volna az energiát Brit Columbia városaiba, valamint az ázsiai piacra.

A gyártás megkezdéséhez szükséges harmincmilliárd dollárt az orvosi eszközökkel meggazdagodott milliárdos továbbra is befektetőktől reméli, hiszen ez magánvagyonának sokszorosa, így saját zsebből értelemszerűen nem tudja elindítani a cégét.

“Az infrastruktúra már megvan – ez lehet a dolog, ami Kitsaultot újra élettel tölti meg.” – mondta a projektről.

A város érintetlensége tehát veszélyben van, aminek nyilvánvalóan a karbantartó mellett még sokan nem örülnek. A fotós Chad Grahamnek 2010-ben lehetősége nyílt meglátogatni a várost, és megörökíteni azt úgy, ahogyan jó eséllyel már nem sokáig láthatjuk. Az ő képei következnek.


vissza a címlapra

Kommentek

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.