Élet-Stílus

Egy csaló villájának kertjében áll a világ legizgalmasabb víz alatti bálterme

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 08. 09. 17:54

A villa már rég leégett, de a tó mélye még őrzi a londoni tőzsdét is megrengető férfi fura szobáját.

Whitaker Wright neve a mai britek számára minden bizonnyal már nem cseng ismerősen, de a századfordulón nem volt olyan angol, aki ne ismerte volna a nevét. Előbb csak apró átveréseket eszelt ki a hiszékeny befektetők számára, de később a Waterloo Railway nevében bocsátott ki nagy mennyiségű fedezetlen kötvényt, melyet a pénzemberek előtt különböző cégei közti pénzmozgásokkal próbált biztosabbnak láttatni. 1900-ban aztán besokallt, magára hagyta a pénzüket biztos helyen remélőket, ez pedig egyszerűen sokkolta a londoni tőzsdét.

A férfit hamar elkapták, majd csalásért hét év börtönbüntetésre ítélték. Wright már a bíróságon bevette a zakója zsebében tartott ciánkapszulát, néhány perccel később pedig a törvényszolgák a padlón fekve, zsebében szükség esetére elrejtett revolverrel, holtan találtak rá.

A Londonhoz közeli, három mesterséges tóval és csodás kerttel körülvett, harminckét szobás villáját árverésre bocsátották, melyet a hajógyáros William Pirrie vásárolt meg. A helyet Witley Parkra nevezte át, majd megvásárolt egy közeli telket is, hogy a területen szarvasparkot hozhasson létre. 1952-ben aztán leégett a villa, kertje azonban megmaradt, vele együtt pedig az egyik tó mélyén fekvő rejtett bálterem is, melynek kristálytiszta üvegfalain át egykor a tó élővilágát figyelhették meg a szobában pihenők.

 

A terület ma magántulajdonban van, a bálterem meglátogatása pedig csak az év néhány napján lehetséges, de Londonba indulva érdemes utánanézni a következő időpontoknak, hiszen hasonló látványban jó eséllyel máshol nem lehet részünk.

Fotók: Largepig
vissza a címlapra

Kommentek

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.