Élet-Stílus

Hét kapcsolati mérföldkő, ami legalább olyan fontos, mint a házasság

Kimondani a boldogító igent nagy dolog egy párkapcsolatban, de a házasságon kívül, és jobb esetben azt megelőzően van még néhány lépcsőfok, amin fontos lenne túljutni. Mindegyikkel közelebb kerülhetünk egy kicsit az élethosszig tartó, kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolathoz.

A továbbiakban kapcsolati szakértők osztják meg veletek ezeket a mérföldköveket.

1. Amikor kiderül, hogy senki sem tökéletes

Szomorú, de szükségszerű felismerés, hiszen a szerelmi viszony kezdetén, még mindenki a jól ismert rózsaszín szemüvegen át szemléli a másik felet. Ilyenkor teljes valónkkal hisszük, hogy párunk fedhetetlen, egy megtestesült félisten, aki SOHA nem hibázik.

Jó hír viszont, hogy a fájdalmas arculcsapás után, a kapcsolat általában erősebb lesz. Persze csak akkor, ha le tudjuk nyelni a békát, és úgy gondoljuk, együtt tudunk élni azzal, ha a másik (mondjuk) káromkodik mérgében. Ilyenkor az álomképből egyszer csak az igazi embert kezdjük el látni, és szerencsés esetben tovább szeretni – mondja Gal Szekely az észak-kaliforniai Couple Center társalapítója.

2. Amikor túléltek együtt egy komolyabb válságot

Nem olyat, hogy a kedvenc éttermetek zárva van vasárnap, vagy hogy elfogyott a szabadságotok, ezért nem tudtok elutazni a Maldív-szigetekre. Betegségre, anyagi vagy családi problémákra, váratlan eseményekre kell itt gondolni. Könnyű úgy boldognak és szerelmesnek lenni, hogy minden rendben van körülöttetek, a neheze akkor jön, amikor a nyugodt hétköznapok valami miatt felborulnak, és eluralkodik a káosz vagy a szomorúság az életetekben.

Ha ilyenkor is tudjátok támogatni egymást, és képesek vagytok átvészelni a nehezebb időszakokat, akkor erős a kötelék kettőtök között, illetve még erősebb lesz ezáltal – magyarázza Carin Goldstein házasság és család terapeuta.

3. Ha elfogadjátok, hogy a mérleg nyelve nem áll mindig középen

Szeretnénk azt hinni, és milyen jó is volna, hogy a kapcsolatban mindig ugyanannyit tesz a közös kosárba a két fél. Ám az élet sajnos nem ilyen igazságos, egyszer fent, egyszer lent. Szakemberek szerint az igazi intimitás megnyilvánulása, amikor az egyik fél tud és akar is gondoskodni a másikról, utóbbi pedig képes rábízni magát szerelmére. Ezek azok a pillanatok, amikor rájöttök, hogy igazi csapat vagytok az életben.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

4. Amikor már tudtok nevetni szex közben

A szex nem mindig szexi, van, hogy egyszerűen csak kínos.

Az intimitás fejlődése az is, amikor meg tudjátok beszélni a titkos vágyaitokat, vagy éppen lehet nevetni egy-egy kevésbé erotikus helyzeten.

5. Amikor őszintén elnézést kértek, mert megbántottátok a másikat

Amikor szoros érzelmi kapcsolatban vagyunk valakivel, olykor elkerülhetetlenül megbántjuk egymást. Néha szándékosan, néha önkéntelenül, de csinálunk vagy mondunk olyat, amire nem vagyunk büszkék utólag. Ilyenkor szükség van az őszinte bocsánatkérésre, és a “sajnálom, ha úgy értetted” nem számít.

Amikor kifejezed a fájdalmadat a szerelmednek, akkor nagyon fontos, hogy a másik elfogadja és megértse azt, vállaljon felelősséget, és azon dolgozzon, hogy visszanyerje a bizalmadat – hangsúlyozza Heather Gray, terapeuta és vezető coach a massachusettsi Wakefieldből.

6. Amikor közösen elértek valamit

Mindegy, hogy egy közös lakásba vágtok bele együtt, vagy örökbe fogadtok egy kiskutyát. Hatalmas nyereség a kapcsolatnak, ha valamit együtt tudtok sikerre vinni – mondja Amy Kipp pár – és a családterapeuta.

A hullámvölgyeket meglovagolni, és egy nagy projekttel boldogulni kihívás és közös élmény, ami nem mellesleg javítja a kommunikációt köztetek. Mindezek pedig tovább erősítik a köteléket.

7. Amikor láttátok már a másikat a legrosszabb passzban, és még úgy is szeretitek egymást

A nászutas időszakban könnyű szerelmesnek lenni, és két méterrel a föld felett lebegni, de ha már láttad a másikat nyúzottan, maga alatt, nagyon betegen és fáradtan, és még mindig vele akarsz lenni, az az igaz szerelem!

Sokkal fontosabb és lényegesebb a kapcsolat szempontjából, hogy miként tudtok törődni egymással, ha egyikőtök, vagy másikótok nagyon nincs jó hangulatában – mondja Gray.

(via HuffPost)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik