Élet-Stílus

Miért szeretjük úgy az “annyira rossz, hogy az már jó” típusú filmeket?

A Max Planck Empirikus Esztétikai Intézet kutatói megpróbáltak utánajárni, hogy az emberek miért imádják az "annyira rossz, hogy az már jó" kategóriába tartozó filmeket.

Mi vesz rá egy embert arra, hogy önként megnézze a Megapiranha – Gyilkos a mélyből című alkotást? Ez a gondolat foglalkoztatta a kutatókat is, így hát végeztek egy felmérést. Tanulmányukban a vizsgált kérdést a következőképp fogalmazták meg:

hogyan lehet valami felkapott, amit leginkább olcsó és értéktelen “szemétként” lehet meghatározni?

A választ az iróniánál kell keresni.

A trash filmek többnyire alacsony költségvetésű, horror témájú alkotások, melyeket az emberek valamiért mégis szórakoztatónak találnak. A felmérés alapján az ilyen mozik rajongói általában jól képzett férfiak, akik szeretik a filmművészetet. A trash mozizók tehát épp azért nézik meg a hasonló szörnyűségeket, mert egyszerűen imádnak röhögni rajtuk.

Keyvan Sarkhosh, a tanulmány társszerzője szerint

Első látásra paradoxnak tűnhet, hogy valaki szándékosan nézzen rosszul elkészített, kínos és néha zavarba ejtő filmeket, mégis örömét lelje benne.

Az ilyen trash alkotások azonban megadják azt a lehetőséget, hogy a mozizók elszakadjanak a mainstreamtől, és legfőképp azt, hogy egy-egy ilyen csoda – mondjuk a Gyilkos bohócok az űrből – elfogyasztása után elmondják gondolataikat és alternatív ötleteiket a többi rajongónak.

A kulcs az élmények megosztása lehet – éppen ezért nem szabad haragudni arra, aki képes órákon át beszélni a rendkívül sikeres Sharknado-sagaról.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik