Élet-Stílus

Quimby: Ha nem hívtok Tusványosra, akkor is itt leszünk

A Quimby múlt pénteken fellépett Tusványoson, amiből nagy felháborodás lett, az együttes már ki is adott egy közleményt, ami egyesek szerint egy normális magyarázat, mások szerint magyarázkodás.

Az jól látszik, hogy ha nem is lesz botrány a dologból, azért szépen beletenyereltek valamibe. Rajongóik egy része kiakadt, nem értik, miért kell a bandának egy olyan fesztiválon fellépnie, amin évek óta Orbán beszéde az egyik fő produkció.

Szemem köptétek magatokat és a rajongóitokat is…

– írja az egyik kommentelő. Az együttes honlapján igen kemény politizálásba mentek bele a kommentelők.

A zenészek kiálltak a Quimby mellett

Egyébként fellépett a Lovasi-féle Kiscsillag is Tusványoson, de ott volt még a Tankcsapda és Rúzsa Magdi is. Utóbbi jelenléte nem meglepő, a tehetségkutatóból kitört szerbiai születésű énekesnő évek óta részt vesz jobboldali rendezvényeken. Kerestük őt telefonon, de a 24.hu kérdésére menedzsere azt válaszolta,

turnén vannak, nem akarnak nyilatkozni.

A Tankcsapda menedzsere Bakó Csaba a Népszabadságnak azt mondta,

a Tankcsapda a közönségért megy oda, s bár tudják, hogy a rendezvényen jelen van a jobboldali politikai elit, a fellépők a politikai programokkal semmiféle kapcsolatba nem kerülnek. A Tankcsapdát direkt politikai rendezvényekre évek óta nem hívják. Az ezredforduló után egy-egy választási kampányban valamennyi párt megkereste az együttest, amely azonban határozottan visszautasított mindenkit, hiszen sosem adná ilyesmihez a nevét.

Tóth Vera is kiakadt a Quimbyt ért támadások miatt:

Szégyellje magát, aki a saját politikai nézetei miatt bírál egy zenészt, zenekart. A Szabadegyetem az egyik legjobb koncerthelyszín, minden zenész egyik álma, hogy ilyen fantasztikus helyen lépjen fel legalább egyszer az életében… Mi a lóherét foglalkoznék én azzal, hogy a politikusok mit kuruttyoltak a színpadon előttem. Nem a politikát muzsikálom, hanem a zenémet, ami mindenkié.

Lévai Balázs is megszólalt az ügyben, aki dokumentumfilmet készített a Tankcsapdáról, és az utóbbi évek legjobb zenés műsorát, a Dob+Basszus-t csinálta. Facebook oldalán azt írja:

A Quimby-Tusványos köpködésről: kiborító, ez a magyar közbeszédet uraló, végtelenül leegyszerűsített, “van akváriumod? akkor buzi vagy!” gondolkodásmód.

Az egyik hozzászólásra pedig így reagál:

Nem ismerem a full sztorit, de abban biztos vagyok, hogy nem Tibiék taggelték be (Orbán Viktort). Sopronban elmondta nekem egy új dalszövegét, hát, az sok minden volt, csak kormányközeli nem.

Ebben a Dob+Basszus részben megszólalnak Kiss Tibiék is, és róluk is beszélnek, többek között Presser Gábor (3 részes, érdemes végignézni) :

Pataki nélkül nincs buli

A Tusványos Magazin azt írja, szívesen megy a Quimby Erdélybe és Tusványosra. A zenekar tagjai, ha csak lehet, különböző formációkban minden évben jelen vannak.

Nagyon szeretünk ide jönni, egy nagyon hálás közeg van. Hogy ha nem hívtok minket, akkor reszkessetek, mert amúgy is jövünk, megszervezzük magunknak, és akkor is itt leszünk”

– nyilatkozta Kiss Tibi.

Művek, Művek, Edda Művek

Sosem lehet kihagyni Pataki Attila nyilatkozatát, most se:. „Ezek a rendezvények nagy fontossággal bírnak. Ha valakik felkerekednek, és úgy döntenek, hogy eljönnek, az már egy szándék. Aztán, ha eljönnek ebbe a buliba, akkor az azt is mutatja, hogy egyben nagyon jó ízlésűek és széles látókörűek. És ha mi elkezdünk játszani, és ott elindul valami, az már nemcsak egy koncert, hanem ez a lelkek találkozása” – mondta Pataki Attila a Tusványos Magazinban, majd hozzátette: Hitben nevelkedtünk, ez is egy fontos kapaszkodó.

 

A Quimbynek ez volt a harmadik tusványosi fellépése, az első kettőből nem lett balhé.

Ezeket leszámítva (már ha ezeket mindenképpen bele akarjuk számítani) az együttes nagyon kerüli a politikai megnyilatkozások minden formáját:

ketfarku

Amerikában máshogy megy

Mert ott tök konkrétan a zenészek odaállnak valakik mellé, úgy is mondhatnánk, az Egyesült Államok tele van Vastag testvérekkel.

Bruce Springsteen például Barack Obama 2012-es kampányában vett részt.

Na jó, az azért túlzás, hogy mindenki mellé odaállnak, Donald Trump mögé ugyanis még egy zenész sem sorakozott be. Itt például 17 zenész osztja az elnökjelöltet, Ricky Martin azt írja, felforr tőle az agya, az R.E.M énekese, Michael Stipe pedig azt mondja,

Bazd meg magad, te szerencsétlen, feltűnésmániás, hataloméhes kisember.

Írtunk már arról, hogy több másik együttes sem szimpatizál Trumppal, az Aerosmith frontembere, Steven Tyler ismételten felszólította a republikánus elnökjelöltet, hogy ne használja engedély nélkül a kampányában az együttes Dream On című számát.

Adele is jelezte Trumpnak, nem adott engedélyt arra, hogy 2011-es Rolling in the Deep című számát felhasználja iowai gyűlésén.

Miközben Trump senkit nem tudott összeszedni maga mellé, Hillary Clinton mögött egy sereg, több mint 130 zenész áll. Csak néhány név: Jon Bon Jovi, Beyoncé, Elton John, 50 Cent, Ben Harper.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik