Élet-Stílus

Itt egy üzenet, amit minden kutyás gazdinak el kell olvasnia

Mindössze tíz percet sétált kutyáival a 18 éves Courtney, de ez is elég volt a tragédiához. A lány nyílt levelet tett közzé a Facebook-oldalán, amiben az összes gazdit figyelmezteti, hogy mások elkerülhessék a bajt.

Henry (fotó: Facebook)
Henry (fotó: Facebook)

Kutyások, fontos!

Tegnap olyan szép nap volt, 30 fok körüli hőmérséklet, így édesanyámmal úgy határoztunk, hogy a két kutyánkat, Caponét, a staffordshire terriert és Henryt, a francia buldogot sétálni visszük. A szokásos esti sétánkra mentünk, miután már lehűlt egy kicsit az idő, és vittünk magunkkal vizet is, ha a kutyáknak szüksége lenne rá. Körülbelül félútnál tartottunk, amikor Henry elkezdett lihegni – amit a fajtája gyakran csinál, de egyre rosszabb lett. Miután adtunk neki vizet, a lihegés csak még erőteljesebb lett, Henry lefeküdt az árnyékba, és nem mozdult onnan. Amikor rájöttünk, hogy valami nagyon nem stimmel, hazatelefonáltunk, hogy valaki jöjjön értünk és vigyen minket haza. Addigra Henry teljesen kimerült, alig mozgott és rettenetesen lihegett, így próbálva hűteni magát. Amikor hazaértünk, kivittük a kertbe, lelocsoltuk a slaggal és hideg, nedves törölközőkbe burkoltuk. Továbbra sem mozdult, a tekintete ködös volt és továbbra is lihegett. Amikor nyüszíteni kezdett, úgy döntöttünk, hogy állatorvosnak kellene látnia. Az állatkórházban a nővérek gyorsan megnézték, és elmondták, hogy 40 fokos a teste, és megerősítették, hogy Henrynek hőgutája van. Nyüszített, mikor egy hűvös szobába vitték. Ekkor láttam őt utoljára.

Hajnal öt körül telefonált a nővér, hogy a kutyánk nem fogja megérni a reggelt, és legjobb lenne, ha elaltatnánk. Adott egy kis időt, hogy átbeszéljük, de amikor húsz perc múlva visszahívtuk, a nővér elmondta, hogy Henry vért hányt, és már csak azért lélegzik, mert a mellkasát pumpálják. Hozzátette, hogy az injekcióra már nem lesz szükség, mert ha abbahagyják a pumpálást, magától is elpusztul. Beleegyeztünk.

Így veszítettem el a szeretnivaló kis Henrymet néhány óra alatt.

Nemcsak azért írtam le mindezt, hogy lássátok, mennyire fel vagyok zaklatva. Figyelmeztetni szeretnék minden kutyatulajdonost: ezt teheti a kánikula a kutyátokkal. A nővér elmondta, hogy Henryn kívül még három kutya pusztult el hőguta miatt, és még rengeteg másik állatot is éppen kezelnek vele. Egyetlen nap alatt. Úgyhogy ha újra beköszönt a forró nyári idő, kérlek, nagyon figyeljetek a kutyátokra, főleg, ha buldogféle, és ha esetleg van egy kis túlsúlya vagy légzési problémája.

Ha mindenképp sétálni akarjátok vinni őket, próbáljátok minél rövidebbre fogni, és olyan helyre menjetek, ahol van árnyék és a kutyák megpihenhetnek. Adjatok nekik minél több folyadékot. Ez vonatkozik azokra is, akik szerint a kutyának semmi baja nem lesz, ha a kocsiban hagyják, amíg a gazdi beugrik vásárolni. A kocsiban akár kétszer olyan meleg is lehet, mint odakint, és a kutyák még hamarabb rosszul lehetnek. Ha egy forró napon azt látjátok, hogy a kutyátok gyorsan kapkodja a levegőt és nem mozdul, azonnal hívjatok állatorvost.

Henryt már nem tudom visszahozni – Capone elveszítette a kistestvérét és most is gyászol, ahogy mindannyian a családban – de remélem, hogy ez a poszt megmenthet más kutyákat, és más családokat is attól, amin mi mentünk keresztül.

Capone és Henry (fotó: Facebook)
Capone és Henry (fotó: Facebook)

Courtney szerdán délután írta meg a történetét, a posztot azóta több, mint 17 ezren osztották meg. A hozzászólásokra reagálva, Courtney még a következőket tette hozzá:

Annyira megható a sok kedves válasz. Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen sokan megosztjátok. Szeretnék kihangsúlyozni néhány dolgot: direkt este vittük a kutyákat sétálni, amikor jóval hűvösebb van. Vittünk magunkkal vizet a kutyáknak, és még a kezünkkel is megnéztük, hogy nem túl forró-e az aszfalt nekik. És Henryn még így sem tudtunk segíteni. Egyszerűen túl meleg volt egy francia bulldognak. Úgyhogy KÉRLEK titeket, legyetek sokkal körültekintőbbek, még akkor is, ha úgy látjátok, lehűlt az idő. Ha ez a poszt megment akár egyetlen kutyát is, nagyon boldog leszek, tudva, hogy Henry segített, még ha már nincs is velünk többé.

(Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik