Élet-Stílus

Koppintott, majd arcoskodott a Zara, de az internet népe megbüntette

Nagyon úgy tűnik, hogy az Inditex csoportba tartozó márka, a Zara egész konkrétan lopott egy kevésbé ismert, független divattervezőtől. A spanyol cég megdöbbentően arcátlan módon másolta le a Los Angeles-i indie designer, Tuesday Bassen ötleteit. Ezt többen észrevették, és felhívták rá a tervező figyelmét is, aki felháborodottságának instagramján adott hangot. A sztorit a DailyDot írta meg, és a Mashable vitte tovább.
“Az elmúlt évek során a Zara folyamatosan koppintja a munkáimat (kösz mindenkinek, aki felhívta rá a figyelmem – sokan voltatok). Az ügyvédem felvette a kapcsolatot a Zarával, akik szó szerint azt válaszolták, hogy nincs itt semmiféle ügy, mert én csak egy indie művész vagyok, ők meg egy nagyvállalat, és engem nem ismernek elegen ahhoz, hogy az egész számítson.”
A márka jogászai azt írták Bassen ügyvédjének, hogy nem gondolják, hogy összetévesztehetőek lennének a termékeik, és hogy az emberek jelentős többsége bárhol a világon nem ismerné fel bennük az ő művészetét.

I’ve been pretty quiet about this, until now. Over the past year, @zara has been copying my artwork (thanks to all that have tipped me off–it’s been a lot of you). I had my lawyer contact Zara and they literally said I have no base because I’m an indie artist and they’re a major corporation and that not enough people even know about me for it to matter. I plan to further press charges, but even to have a lawyer get this LETTER has cost me $2k so far. 〰 It sucks and it’s super disheartening to have to spend basically all of my money, just to defend what is legally mine. ⚡️ EDIT: Some of you are asking how you can help. Repost and tag them, on Twitter, on Insta, on Facebook. I don’t want to have to burden any of you with the financial strain that comes with lawsuits.

Tuesday Bassen (@tuesdaybassen) által közzétett fénykép, 2016. Júl 19., 17:57 PDT


Bassen posztját nézve azért elég egyértelmű, hogy a Zara elég arcátlanul lekoppintotta a termékeit. A Mashable megkeresett egy divatszakértőt, Susan Scifidit, aki azt mondta, hogy ez a fajta hamisítás nagyon is gyakori, és a független, kisszériás tervezők számára nem marad más módszer, mint nyilvánosan megszégyeníteni a szellemi terméküket lenyúló nagyvállalatokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy igaza van, mert az Inditex eljuttatott egy közleményt a Mashable-nek, melyben arról írnak, kivizsgálják az ügyet, és addig is felfüggesztik a kérdéses termékek árusítását. Azt is állítják, hogy kapcsolatba léptek Bassen ügyvédjével.
Ez azért már máshogy hangzik, mint az első reakció, melyről a tervező írt, de úgy tűnik, kicsit elkéstek a magyarázkodással. A Twitteren gyűlölethullám indult a Zara ellen, és többen arról írnak, nem vásárolnak többé a Zarában. 


Azóta a tervező instagramon hálálkodik a sajtónak, hogy felkapták az ügyét, posztjából pedig kiderül az is, hogy több tervező is jelentkezett nála, akik állítják, tőlük is lopott a márka. Azt is írja, hogy eddig nem jelentkezett nála a Zara, de feltett szándéka, hogy továbbviszi az ügyet, és hogy instagramján folyamatosan tájékoztatja közönségét a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik