Élet-Stílus a világ egy fura hely

Afrikában szemeket festenek a tehenek hátsójára, hogy ne támadják meg őket az oroszlánok

Az oroszlánok így előbb valószínűleg értetlenül néznek, majd próbálnak nem nevetőgörcsben elpusztulni. Szegények.

Az afrikai oroszlánok száma már jó ideje apad, számuk ma 23-39 ezer közé tehető, de a védett területek méretének csökkenésével élőhelyük is szűkül, így egyre nagyobb valószínűséggel kerülnek emberek, illetve haszonállataik közelébe.

Ez az emberekre is mérsékelten veszélyes, de a folyamat levét a marhák isszák meg, hiszen az egész nap kerítések mögött nézelődő óriási állatok tökéletes zsákmánynak tűnnek az éhes oroszlánok számára.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem biológua, Dr. Neil Jordan filléres megoldást talált a problémára, így a gazdáknak egyáltalán nem kell lelőnie, vagy megmérgeznie a vadászó nagymacskákat: egyszerűen csak szemeket festenek a marhák alfelére.

ben_yexley3_lr_1

Ez azt sugallja majd az oroszlánnak, hogy a zsákmány látja őt, így jó eséllyel letesz a támadásról, hiszen az többé már egyáltalán nem izgalmas. A hamis szemes megoldás a természetben egyébként számtalan esetben működik, sőt, egy egész sornyi lepkefaj a szárnyaikon lévő, szemekhez hasonló mintázatnak köszönhetően nem válik madarak zsákmányává.

Jordan tavaly a Botswana Predator Conservation Trusttal együttműködésben egy hatvankét állatból álló csorda egyharmadára festett szemeket. Az iCow-nak nevezett kísérlet (te jó ég, ez úgy hangzik, mint egy Apple-termék) tíz hetes vizsgálati periódusa alatt a nem megjelölt marhákból hármat vadásztak le az oroszlánok, míg a hátul is szemmel rendelkezők közül egyetlenegyet sem.

ben_yexley5_2

Néhány héttel ezelőtt a biológus visszatért Botswanába, és egy hatvan tehénből álló csapat felére festett szemeket, majd az Interneten gyűjtött adományokból tíz marhára, valamint egy, környékükön bóklászó oroszlánra is GPS-jeladókat szerelt – így megfigyelhetővé válik a marhák és az oroszlán egymáshoz viszonyított mozgása.

Az ötlet eddig működőképesnek hangzik, és ha ez a kísérlet is sikerrel zárul, akkor a nem túl gazdag afrikai országokban könnyűszerrel elkerülhetik azt, hogy a családok legértékesebb állatai az oroszlánok ebédjeivé váljanak.

Fotók és információk: UNSW

Ajánlott videó

Olvasói sztorik