Élet-Stílus

Snapchat filterrel a nemi erőszakról is könnyebb beszélni

Molnár Dávid
Molnár Dávid

újságíró. 2016. 07. 14. 15:38

Korábban a témában:

Számtalan oka van annak, hogy a szexuális abúzust átélt áldozatoknak miért nehéz beszélniük a velük történtekről. Egyrészt sokszor szkeptikusan állnak hozzájuk, másrészt sokszor áldozathibáztatásba torkollik a “coming out”, aminek társadalmi és munkahelyi következményei is lehetnek – arról nem is beszélve, hogy ha a támadójuk éppen még szabadlábon van, ugyanúgy veszélyt jelent rájuk. Éppen ezért érthető az, hogy a túlélők szeretnék titokban tartani a személyazonosságukat. Ezekre a problémákra talált most megoldást Yusuf Omar, a Hindustan Times kollégája, aki Snapchattel készít interjúkat.

Ötéves voltam, mikor megtörtént

– csupán egyetlen részlet a beszélgetésből, aminek egyik résztvevője egy sárkányfejet ábrázoló maszkot visel. Teszi mindezt digitálisan, ugyanis az alkalmazás lehetővé teszi a különböző szűrők használatát, ami aztán folyamatosan követi a kamerába beszélő ember fejét.

Omar szerint azért is tudnak jobban megnyílni az áldozatok, mert ők maguk is látják, hogy az arcuk nem látszódik, és nem kell azon aggódniuk, hogy utólag tényleg kitakarják-e azt, ahogy a riporterek ígérték. Hozzátette azt is, hogy a telefon elülső kamerájának használata mintegy tükörként funkcionált:

nem neki vagy a kamerának mondták el a történeteiket, hanem saját maguknak idézték fel az elszenvedett tapasztalataikat.

Omar elismerte, hogy szerte a világon jelen vannak a szexuális erőszakhoz kapcsolódó stigmák, különösen Indiában, ahol a nőket a legtöbbször hazugnak kiáltják ki. Az újságíró egyébként a The Climb Against Sexual Abuse számára gyűjtötte össze az abúzust elszenvedők történeteit – ez az a szervezet, ami többek között terápiás túrákkal segíti az áldozatokat. A TheFrisky szerint az ötletgazda találékonysága még nagyobb kreativitásra fogja ösztönözni a kollégáit a jövőben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.