Élet-Stílus

Tudatalattival az álmodért!

Neked is vannak álmaid és céljaid? Mit szólnál, ha valóra is válnának végre? Mert bizony hamarabb megtörténhet, mint gondolnád – Domján Áronnal, az agykontroll nevű módszer egyik legfiatalabb hazai oktatójával beszélgettünk arról, mit tehetsz ennek érdekében!

Biztosan sokan hallottak már az agykontrollról, de elmondanád, pontosan honnan, kitől ered ez a módszer?

Valóban sokan hallhattak róla, mert bár kevesen tudják, de világviszonylatban Magyarország igazi agykontroll-nagyhatalomnak számít – 250 ezren végezték már el itthon a tanfolyamot. A módszert egyébként száz évvel ezelőtt José Silva alkotta meg, aki, ha ma születik, szerintem start-up mogul lenne, mert egy igazi zseni volt. Szegény sorból származott, sosem járhatott suliba, mégis sikeres üzletemberré dolgozta ki magát. Nagyon érdekelte az emberi lélek, a pszichológia, ami akkoriban még totál új dolog volt, a gyerekeinek ráadásul nehezen ment a tanulás, így arra kereste a választ, hogy vajon lehet-e növelni ezt a képességet. Arra jutott, hogy lehet, és így jött össze az agykontroll. A lényeg, hogy nem csak ötleteléssel vagy isteni sugallatra, hanem sok-sok kísérlettel fejlesztette addig a ma is alkalmazott technikát, hogy valóban működjön. Ezért mondjuk, hogy tudományosan megalapozott, hiszen a technikák alkalmazása ugyanazt az eredményt hozta a kísérleti helyzetekben.

 

Mi történik azzal, aki elmegy egy tanfolyamra? Az agykontroll szó elég misztikusan hangzik…

Szerintem éppen abban emelkedik ki az agykontroll az önsegítő módszerek sorából, hogy végtelenül praktikus – olyan dolgokat ad, amit egyből tudsz használni. A dolog gerincét a relaxáció adja – megtanulunk elérni egy másfajta tudatállapotot, amikor az ember nem alszik, de ébren sincs, hanem valahol a kettő között. José Silva arra jött rá, hogy ebben az ellazult tudatállapotban nagyon befolyásolható és tanulékony az agy, és ezt úgy lehet kihasználni, ha ilyenkor üzeneteket közvetítünk önmagunk számára. Sokan hallottak valószínűleg a tudat és a tudatalatti kapcsolatáról – a tudatalatti nem egy elvont fogalom, hanem egy létező része az elmének. Minden olyan információ, élmény, amit valaha beszereztünk, az bizony tárolódik az agyban: van, ami aktív és elő tudjuk hozni, és van, ami mélyebben van. Nagyon sok emlék és régi berögződés jelentős hatással van az életünkre. Az agykontroll lényege, hogy megtanulunk relaxálni, és ebben az állapotban a tudatalattira hatni, ezzel ugyanis nagyon megéri foglalkozni – ősi bölcsesség, hogy ismerd meg önmagad, de szerintem is a boldogsághoz vezető út egyik kulcsa ez. Persze most úgy beszélek a tudatalattiról, mintha az egy másik személy lenne, de nem, az is mi vagyunk, ezért a lényünk egészéhez hozzá tartozik, hogy jobban megismerjük a saját gondolatainkat, félelmeinket. Persze ez az út sem mindig szép, és unikornisokkal meg szivárványokkal teli dolog, bizony a mosogatólében is kell tapicskolni, de megéri, mert annak is nagy kincsek vannak a mélyén.

 

És te hogy kerültél az agykontroll közelébe?

A nagybátyám, Domján László hozta be Magyarországra a módszert, és nagy létszámú tanfolyamokat tartott, amihez ugye sok segítő is kellett, hiszen ott a ruhatár meg ez, az, amaz. Akkoriban 11-12 éves voltam, és a büfébe mehettem segíteni – fizetést azért nem kaptam, de azt mondták, cserébe annyi édességet ehetek, amennyit akarok – első nap délre el is tüntettem az összes süti, úgyhogy másnap már inkább adtak 500 forintot. Közben a tanfolyamba is belehallgattam és láttam, hogy nagyon izgalmas sztorik vannak. Aztán elmenetem a gyerektanfolyamra, ami nagyon tetszett – nagy gondom ugyan nem volt soha a tanulással, de az egyetemen, ahol építész diplomát szereztem, már sokat hasznosítottam a tanultakból. Nekem egyébként a végső hitet az adta meg az agykontrollhoz, hogy 20 évesen volt egy porckopásom, és mivel gyerekkorom óta versenyszerűen karatéztam, ez elég kellemetlen volt. Mindenféle orvosnál, terapeutánál, gyógytornán jártam, de semmi nem használt, amikor elmenetem az első felnőtt tanfolyamomra és 1 hónap alatt sikerült elmulasztani ezt az egészet, ami azóta se jött vissza. Ha az ember magán tapasztalja, hogy működik egy technika, az elég meggyőző tud lenni. Néhány éve pedig, lehet, furcsán hangzik, de egyszerűen jött egy érzés, hogy nekem ezzel dolgom van, és akkor jött a felhívás, hogy szükség lenne új agykontroll oktatókra Magyarországon. Akkor hárman végeztük el azt a tanfolyamot Londonban, és 2015 óta tartok önállóan tanfolyamot, amiken már közel 500 ember vett részt.

 

500 ember az nagyon szép szám – ezek szerint rögtön hiteles oktatóként tekintettek rád fiatal korod ellenére, te is így érzed?

Nekem a legmeggyőzőbbek azok a visszajelzések, amikor valaki végig karba tett kézzel és gyanús tekintettel méregetve üli végig az előadásomat, ami miatt arrafelé nézni is óvatosan merek, néhány hónap múlva pedig kapok egy levelet, hogy ez tényleg működik, és kösz. Szerintem akkor működik az egész, ha őszinte és önazonos, ezért, akárcsak bármely tanárnál, hatalmas háttér munka zajlik nálam is, és nem elég az ismeretanyag, de úgy is kell élnem, amit tanítok. Én ebben nőttem fel, nagyon sokat hallgattam Lacit, aki egy csodálatos előadó és csak remélem, hogy ragadt rám valami az előadásmódjából és tudásából. A célom egyébként pont a dolog frissebbé tétele, hogy a saját, illetve az Y és Z-generáció számára is teljesen kurrensen tudjam átadni az agykontroll módszerét – a technikák ugye adottak, de igyekszem, hogy ütős és mai legyen az, ahogyan átadom mindezt.

Áronnal az Everness Fesztiválon találkozhat,  tanfolyamairól pedig a www.agykontroll.hu oldalon tájékozódhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik