Élet-Stílus

Tudatosság, ezotéria, minőség és megengedés

Interjú Klein Csabával, az Everness Fesztivál főszervezőjével.

Idén június 28. és július 3. között Balatonakarattyán, immár negyedik alkalommal rendezik meg az Everness Fesztivált, a tudatosság ünnepét. Ennek kapcsán beszélgettünk a fesztivál főszervezőjével, Klein Csabával ezotériáról, tudatosságról, fenntarthatóságról és természetesen magáról az Everness Fesztiválról.

 

Honnan jött az Everness Fesztivál?

A 12 évvel ezelőtt általam elindított, Angyalszív nevű ezoterikus központtal kezdődött az egész. A történethez nagyon szorosan hozzátartozik, hogy az első házasságomból született három fiam és közülük kettő meghalt. Ezt a központot a középső gyermekem halálakor indítottam útjára. Én egy teljesen ateista, materialista világból érkeztem, korábban informatikával foglalkoztam. A kisfiam indított el ebbe az irányba. Ő egy éberkóma-szerű állapotban volt, az orvosok sem tudtak rajta segíteni, a mai napig nem derült ki, hogy mi volt az oka, nem volt diagnózis sem. Elindultunk orvosi vonalon, aztán haladtunk a természetgyógyászat felé és az egyéb alternatív módszerek felé. Jómagam is elvégeztem egy 3 éves természetgyógyász iskolát Veszprémben. Ő az év márciusában halt meg, amikor én elvégeztem az iskolát. Két hónap múlva, májusban pedig elindítottam az Angyalszív központot, az ő emlékére. Ez az én utamnak az ereje, és ha úgy nézzük, akkor az Evernessnek a gyökere. Az Angyalszív központban aztán hat évvel ezelőtt beszélgettünk pár barátommal, hogy miként lehetne továbblépni, hogyan lehetne megmutatni egy nagyobb közönségnek ezt az egészet, és akkor született meg egy fesztivál gondolata. Felmerült bennünk, hogy milyen jó lenne egy másfajta fesztivált elindítani, mint amilyenek a fesztiválok általában.

 

Hogyan lett a gondolatból megvalósítás?

Sokáig foglalkoztam ezzel a gondolattal, aztán 2013 áprilisában találkoztam egy fiatal csapattal, a Napi Elemózsiások csapatával, akik egy online magazint működtettek és ugyan teljesen más témában találkoztunk, de egy negyed órás beszélgetés után kiderült, hogy ők is egy ilyen fesztiválban gondolkodnak. Nekem volt egy kész elképzelésem, de nem volt hozzá csapat, akikkel megcsinálhattam volna. Pár óra alatt kitaláltuk az Everness Fesztivált, megszületett a név, a logó, további egy-két nap ötletelés után aztán kialakult az is, hogy milyen is legyen pontosan a fesztivál, mennyi minden legyen benne, mi kell ahhoz, hogy széles spektrumon bemutathassuk a tudatosság témakörét. Májusban aztán összeállt a teljes koncepció és 2013 szeptemberében meg is volt az első fesztivál, ami a mostanihoz képest inkább egy tábor jellegű dolog volt, de az ott lévő 6-700 fővel egy fantasztikus hangulatú első fesztivált élhettünk meg. Az esélytelenek nyugalmával indultunk, semmilyen tapasztalatunk nem volt fesztiválszervezésben és azt is mondhatom, hogy a mai napig a fesztivállal együtt fejlődünk.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

A fesztiválról elmondható, hogy erősen ezoterikus a rendezvény. Ettől a szótól azonban olyan sokan megijednek, hogy kíváncsi lennék, te hogyan magyaráznád meg. Mit jelent neked az ezotéria valójában?

Nem szeretek rá jelzőt húzni, ez is csak egy megnevezés. Igazából arról van szó, hogy mi az a világ, ami a megfoghatón túl van. Mi az, ami több attól, mint amit mi itt élünk a mi kis háromdimenziós világunkban? Mi van ezen túl? Egy ezoterikus gondolkodású ember ezeket keresi, ezeket éli meg. Én azt kerestem, hogy hogyan lehet a korlátokból kilépni. Igazából útkeresőnek tartom magam nem köteleződtem olyan erősen egyik irányzat felé sem. Keresem, nézem, összehasonlítok, kialakítom a sajátomat. Nagyon nyitottam élem meg az életet, sok emberrel találkozom, beszélgetek, és ezekből a találkozásokból, szavakból, gondolatokból beépítem azokat, amik a legközelebb állnak hozzám, vagy amiket én is megtapasztaltam. Ez ad egy egységes világképet számomra.

 

Milyen tapasztalataid vannak ebből az ezoterikus világból?

Elég sok dolgot megtapasztaltam az elmúlt években, mindenféle tanfolyamokon, különböző mesterek segítségével. Sok konkrét személyes élményem volt, amik azt mondatják velem, hogy sokkal több a világ, mint amit látunk belőle. De hogy hol van a vége, arról fogalmam sincs. Hogy hány százalék az, amit most látok, és hogy mennyi belőle az illúzió, azt magam sem tudom még. Nekem egy tapasztalás az legalább száz kérdést vet fel. Még a saját magam értékelését, ítéletét is hajlamos vagyok megkérdőjelezni.

 

Tudsz mondani néhány utat, amin jártál, esetleg tapasztalást, amit átéltél?

Nagyon sokat foglalkoztam meditációval és a meditáció különböző válfajaival, most végzek pont A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, és ahogy ott megfogalmazták, én az úgynevezett romantikus meditációkat csináltam, ahol vizualizálni kell, el kell képzelni szép világokat. Nekem ezek voltak az első meditációs élményeim, és nagyon komoly tapasztalásokat szereztem általuk. Például egy páros meditációnál történt, hogy az egyikünk elképzelt magában valamit csukott szemmel, és a gyakorlást követően megbeszéltük az átélt élményeket. A társam elkezdte mesélni, hogy egy szép szigeten, csodás virágok között sétálgatott és akkor a semmiből megjelent egy ló, de azt nem érti, hogy az hogyan került oda. Ekkor mondtam neki, hogy a lovat én képzeltem el. Ezek olyan visszacsatolások, hogy ezeket az élményeket nagyon nehéz megkérdőjelezni. Aztán jött a buddhista vonal. Rendszeresen napi szinten meditáltam, ültem és részt vettem Phowa-szertartáson (tibeti buddhizmushoz köthető gyakorlat – a szerk.) is, aminek a tapasztalatait szintén nagyon nehéz lenne megkérdőjelezni. De például családállítás közben, és különböző terápiákon is volt bőven visszacsatolás, ami mindig újabb dolgokra döbbentett rá.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Az Evernessen is ezeket próbáljátok meg egymás mellé tenni, ez a fő vonala a fesztiválnak is.

Igen, ez az alapgondolat. Szeretnénk az embereknek módszereket, lehetőségeket mutatni. Mindezt összezömítve egy fesztiválba, ahol nagyon sok irányzatot, nagyon sok technikát ismerhetnek meg, és ezzel talán hozzásegítjük őket ahhoz, hogy ne kelljen mindent végigjárniuk éveken keresztül, úgy, ahogy például én végigjártam. Itt egy helyen, pár nap alatt kipróbálhat módszereket, megismerkedhet velük és kiválaszthatja a hozzá legközelebb állót. Ez igazából egy kapu. Ezen belépve az ember lehetséges utakat találhatnak magának. Itt valami megérinti, találkozik egy olyan tanítóval, egy olyan gondolattal, ami őt megfogja és utána elmegy hozzá és a tanítványa lesz, vagy egyszerűen ráébred dolgokra. Ezért működik a fesztiválunk minden oldalról, mert amit kitaláltunk, az a gyakorlatban is így működik.

 

Az első fesztivál még egy tábortüzes, kemping jellegű rendezvény volt, ahhoz képest mostanra igen nagyra nőtt a rendezvény. Mennyi program lesz az idei fesztiválon?

Az első évtől kezdve a fesztivál gerincét a workshop-partnerek programjai adják. 20-25 különböző iskola és irányzat workshopjai voltak jelen korábban is és ezt a számot azóta is folyamatosan tartjuk. A saját programjaink számát növeltük meg tavaly, ami egy kicsit soknak is bizonyult, ezért idén már visszavettünk belőle. Ez a csökkentett szám is azt jelenti, hogy körülbelül 250 saját szervezésben megvalósuló program van, 16 helyszínen,  emellett pedig ott vannak még a workshop-partnerek programjai. Egyszerre, egy időben a fesztiválon 30-35 program van, reggel héttől este tizenegyig, folyamatosan. Idén 55 koncert is lesz, azzal együtt, hogy nem zenei fesztivál vagyunk. Jelentős ugyan a zene jelenléte, de a koncepcióban nem ez a meghatározó, bár tény, hogy nagyon jó koncertek szoktak lenni. A koncertek mellett idén először lesz egy Sound Healing nevű helyszín is lesz, ahol kimondottan zenével történő gyógyítások, gong meditációk, hangkezelések folynak, valamint zenei workshopok kapnak helyet.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Neked melyik program keltette fel leginkább az érdeklődésedet?

Ez egy jó kérdés, mert én nem szoktam részt venni a programokon. Amire azért elszoktam menni, azok az esti koncertek, estére már azért megengedhetjük magunknak, hogy kicsit lazítsunk mi is. A fesztiválon nincs lehetőségem elmélyedni, mert ott nagyon sok a teendőm, ráadásul ez a fesztivál utakat mutat és én ezek közül már rengeteget kipróbáltam.

 

Sokan pont maguknak szerveznek fesztivált, de téged akkor mégis mi motivál?

Az emberek és a kapcsolódás emberekhez. Az, hogy látom, hogy az emberek jól érzik magukat. Az asztrológusom jó pár évvel ezelőtt azt mondta, hogy nekem ez az életem a társas magány állapotáról szól. Ezt úgy tudom a legjobban szemléltetni, hogy én például korábban sok kerti-partyt szerveztem és számomra mindig az volt a legnagyobb öröm, amikor ott voltunk már a kertben sokan, én elvonultam egy fa alá és távolról néztem az egészet és láttam, hogy amit kitaláltam, leszerveztem, az működik és az emberek egyszerűen boldogok. Ennek a kiterjedése ez a fesztivál.

 

Elég nagyra sikeredett ez a kerti party.

A party nagyobb lett, de az energiája ugyanaz. Itt több ezer embert tudunk boldoggá tenni.

 

A fesztivál jelmondata: A tudatosság ünnepe. Ezt kibontanád egy kicsit? Mit jelent neked az a szó, hogy tudatosság?

Az én értelmezésemben azt jelenti, hogy tudjuk, hogy az adott cselekedetünknek, az adott gondolatunknak milyen következménye lesz és így hozunk döntéseket és felvállaljuk a következményeket. Felelősséget vállalok, szabad akaratomból és szabad elhatározásomból. Nézzük meg például az oltásellenességet. Ezo-spiri körökben nagyon népszerű az oltásellenesség, de ez sokszor valami ellen van. Szerintem nem az a tudatos, aki ellene van valaminek, hanem az, aki ismeri mind a két oldalt, mindkét oldal kockázatát és úgy hoz meg egy döntést. Lehet, hogy az adott körülmények között például nem mindegy, hogy melyik országban hozzuk meg ezt a döntést.  Mondjuk egy malária elleni oltásról nem mindegy, hogy Budapesten, New Yorkban vagy épp Kambodzsában kell döntést hoznom. Mások a kockázati tényezők és azokat figyelembe véve kell döntést hoznom. Ha tudjuk azt, hogy a védőoltások esetében a káros mellékhatások fellépésének mondjuk 1 ezrelék az esélye, ha pedig nem oltatom be magam, akkor van 2 % esélye, hogy elkapok valamit, akkor e kettőt tudom mérlegelni és tudok hozni egy tudatos és felelősségteljes döntést.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

A tudatosság az racionalitás?

A tudatosság nálam feltételez egy olyan éber állapotot, ahol a tények ismeretében hozok meg egy döntést. Nem biztos, hogy az alacsonyabb kockázatút fogom választani, de tudatában vagyok a lehetőségeknek.

 

És akkor mi alapján döntesz?

Egy érzés alapján. A tények ismeretében, tudatában bennem megszülető érzés alapján.

 

A tudatosság akkor azt jelenti, hogy odafigyelsz az érzéseidre?

Igen. Szerintem a legtöbb technika erről szól nálunk. Hogy minél jobban letisztuljanak a dolgok, minél kevesebb befolyásoló tényező rakódjon rá a saját intuíciónkra, a saját érzésünkre. Szerintem, ha ezt odáig visszük, hogy semmilyen hatás nem érne bennünket, hanem kvázi laboratóriumi körülmények között élhetnénk le az életünket, akkor pusztán magunkból a legjobb válaszokat tudnánk kihozni. Abban hiszek, hogy a lelkünk, a belső énünk, tökéletesen tudja minden pillanatban, hogy mire van szükségünk.

 

Kérlek, mondj egy példát erre!

Ilyen például a táplálkozás. Amikor az ember úgy vásárol élelmiszert, hogy nem olvassa el a címkét, hanem az érzésére hagyatkozik. Az alapján választ élelmet magának, hogy a teste belülről mit mond. Vannak ezt vizsgáló kísérletek és ott az jött ki, hogy az emberek, amikor a megérzéseikre hagyatkoztak sokkal nagyobb százalékban választottak maguknak megfelelő élelmiszereket, olyanokat, amelyek összetevőire nem voltak mondjuk allergiásak, olyanokat amelyek egészséges jó minőségű élelmiszerek.

 

A fesztiválon ti hogyan figyeltek majd oda a látogatók táplálkozására? Ti is mindent felkínáltok, hogy ők aztán a megérzéseik alapján válasszanak?

A gasztronómiánk kulcsmondata a minőség és megengedés. Nem vega fesztivál vagyunk, nem tiltjuk ki a húsevőket. Mi nem akarjuk megváltoztatni az emberek étkezési szokásait és a gondolkodásukat, viszont mutatunk alternatívákat. Nagyon sok vega és vegán konyha lesz a fesztiválon. Sokféle és színes ételstand van kint és meghagyjuk az embereknek a választás szabadságát. Ha valaki jól belemegy majd a programjainkba, az persze nem kizárt, hogy azt fogja észrevenni, hogy a fesztivál végéhez közeledve egyre kevesebb húst eszik, de ez nem cél, pusztán néhány embernél fellépő következmény. A megengedés mellett pedig a minőségre is odafigyelünk. Csak nagyon jó minőségű ételek lesznek vásárolhatók a fesztiválon, legyen az akár vega, vegán, vagy húsos étel.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Gondolom a fenntarthatóság is ugyanilyen fontos, vagy tévedek?

Pontosan így van. A fenntarhatóság fontos eleme a fesztiválnak, itt is szeretnénk bemutatni, hogy számos nagyon jó megoldás létezik, ha valaki szeretne környezettudatosabban, fenntartható módon élni és akár fesztiválozni is. Kizárólag lebomló evőeszközök lesznek minden vendéglátónál, melyet lebomló zsákokban szállítunk komposztálni, hogy minimális hulladékot termeljünk. Ezen kívül az Everness lesz itthon az első olyan fesztivál ahol nem használunk toi-toi vécéket – csak kettő, a mozgássérülteknek elhelyezett WC lesz ilyen –, hanem a sokkal környezettudatosabb „alomszéket” vagy másnéven „komposztbudit” hasznájuk, melyből szintén komposzt lesz és visszakerül az ökológiai körforgásba.

 

Bár nem nagyon tudtál eddig részt venni a programokon, azért biztosan akad egy kedvenc előadás, vagy koncert az elmúlt évekből.

Olyan sok fellépőt valóban nem tudok megnézni a folyamatos szervezés és intézkedés miatt, de 2014-ben Estas Tonne fellépését láttam, és elképesztő volt az egész. Ő egy szál gitárral áll ki a színpadra és úgy adja elő a dalait. A majd másfél órás koncert közben hirtelen elment a hangosítás, de ez őt egyáltalán nem érdekelte, szemrebbenés nélkül tolta tovább a koncertet. Erről amúgy egy külön kis 20 perces dokumentumfilm is készült. Gyakorlatilag annyit csinált, hogy elkezdett hangosabban és erőből gitározni és az egész végül egy hatalmas eufóriába torkollott. Művészileg gyönyörűen megoldotta ezt a technikai problémát, és a közönség is azonnal vette a lapot, így végül egy hatalmas koncert kerekedett belőle.


Ha jól tudom, akkor Estas Tonne idén újra itt lesz.

Igen, azt például már nagyon várom és biztosan szakítok rá időt, hogy megnézzem. Hozzá kapcsolódik még, hogy 2014-ben itt a fesztiválon találkozott össze Jeszenszky István, Pablo Arellanno és Estas Tonne, akik akkor közösen zenéltek egyet, majd István házában felvettek egy dalt, amit azóta 4,5 millióan tekintettek meg a Youtube-on. Ezt a dal is szerepelni fog az Everness Music 2016 válogatás CD-n, ráadásul két év után, ők hárman ismét együtt fognak zenélni a fesztiválon.


Ez volt a legjobb koncert, de melyik volt az eddigi legkedvesebb pillanatod az Evernessen?

2014-ben, borzasztóan sokat dolgoztunk, öt napon keresztül napi 2-3 órákat aludtunk és vasárnap délelőtt hullafáradtan ültem a fesztiválközpont mellett. Ekkor odajött egy 10-12 éves srác, egy a fesztiválon vásárolt Everness pólóval és megkért, hogy írjam alá a pólót, mert neki nagyon megtisztelő lenne, ha kapna egy aláírást tőlem. Megmondom őszintén ezen elsírtam magam. Annyira megható volt. Azt éreztem, hogy ez az, amiért igazán megéri. Azért, hogy itt egy kissrác, akit ez megérint, és aki elismeri azt, amit mi csináltunk. Én ugye nem vagyok ott senki ezen a fesztiválon, én nem lépek fel, nem tartok előadást én egyszerűen csak összekoordinálom az egészet és neki így is eszébe jutott, hogy velem írassa alá a pólóját.

 

Van valaki, akinek ajánlanád ezt a mostani fesztviál?

A nagy fiamnak Klein Henriknek ajánlom, aki egy nagyon jó gyerek. Most már nagykamasz, 16 éves, nálam majd egy fejjel nagyobb és hatalmas szíve van. 13 és fél évesen már nagyon sokat segített a többi között a programbontásokat feltölteni az internetre. 14 évesen már önkéntesként dolgozott a fesztiválon és idén is önkéntesként lesz jelen, már az építésben részt is vesz. Szeretném, ha őt sem a pénz motiválná, és azt csinálná majd, amit igazából szeret és akkor az majd a pénzt is meghozza neki. Szeretném, hogy mindig azt csinálja, ami belülről jön. Ezt szeretném neki átadni ezzel a fesztivállal is. Most már abban a korban van, hogy ezt meg fogja érteni, át fogja látni. Ebbe szeretném őt motiválni, hogy ő úgy döntsön, ahogy a szíve dönt.

 

A fesztiválról bővebben az Everness honlapján olvashtanak: www.everness.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik