Élet-Stílus

Sok a bárányhimlős, pedig van védőoltás

Csak drága.

Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a bárányhimlős és a rotavírusos megbetegedések száma, de csökkent a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás előfordulása – írja a Magyar Nemzet az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján. A bárányhimlő 2013-ban 34 ezer, 2014-ben közel 29 ezer, 2015-ben pedig 41 ezer embert betegített meg.

Bár a fertőzés ellen már évek óta létezik ajánlott védőoltás, azt kevesen kérik, így minden évben nagyon magas az esetek száma – mondta a lapnak Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Az alacsony átoltottság oka lehet, hogy a két vakcina ára 18–20 ezer forint között mozog.

Ócsai Lajos úgy véli, az államnak támogatnia kellene az oltást, hiszen a betegség szövődményei miatt veszélyes is lehet, egy többgyermekes családnál a szülők hetekre kieshetnek a munkából, amit a munkáltatók többsége nem néz jó szemmel.

Az OEK adatai szerint a főleg kisgyermekekre veszélyes (magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó) rotavírus esetében 2012-höz képest 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma. Tavaly 6500 ilyen betegséget regisztráltak. A vírusfertőzés azért rizikós a kicsiknél, mert a súlyos kiszáradás, az ásványianyag-hiány akár halálos is lehet. Ócsai Lajos szerint a 18 ezer forintba kerülő oltást kevesen kérik, átlagosan 20 százalékos az átoltottság hazánkban.

Csökkent viszont a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártya-gyulladásos betegek száma. 2013-ban 53, 2014-ben 31, 2015-ben 24 embernél jelentették a betegséget, amely az esetek harmadánál okozhat bénulásos tüneteket. Védőoltással megelőzhető, de az átoltottság itt is alacsony, csak 5–15 százalék. Egy vakcina 5 ezer forint, a három oltás 15 ezer forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik