Élet-Stílus

Séta a mostba

A nagyvárosi serpa, Haas György gondolatai.

Soha nem gondoltam, hogy a séta gyógyító lehet. Azt végképp nem, hogy én leszek az, aki gyógyít vele. Ha pedig valaki azt jósolja, hogy ez lesz a munkám, annak talán egy elnéző mosolyra futotta volna tőlem. Hát jósnak nem váltam volna be… – Három éve rovom a város utcáit, sétálok a tereken, hidakon át. Mindig mással. Több mint hatmillió lépés, és félezer ember van mögöttem. Mögöttem? Bennem. Itt sétálnak velem most is. Talán ez a magyarázat. Magyarázat? Mire?

Arra, amire én is újra meg újra rácsodálkozom, mert hiába tapasztalom nap mint nap újra, nehéz elhinni. Arra, hogy miként hozhat egy három-négy órás találkozás változást valamiben, ami évek, vagy évtizedek alatt alakult ki. Sokszor és sokféleképpen próbáltam már megérteni, hogy hogy működik a séta, de még nem sikerült a végére járnom. A változás hátterét kereső gondolataim maguk is változnak, s amikre ráleltem is, mindig más oldalukkal fordulnak felém.

Ha most teszem fel a kérdést, és hallgatózok, hogy milyen válasz jön bentről, két hangot hallok. Egyik azt mondja: nem a változás a kulcsszó, hanem az elmozdulás. Amíg élünk, örökké mozgásban vagyunk. Téríts el egy adott irányba mozgó testet egy milliméterrel a pályájáról, és más utat fog bejárni, egész máshová érkezik.

A másik hang nem az enyém, hanem Jungé. Ő ezt mondja: „Ha két ember találkozik egymással, ugyanaz történik, mint elemek találkozásakor. Ha a találkozás egyáltalán létrejött, mind a kettő megváltozik.”

Hát persze hogy. Persze, hogy nem én gyógyítok. Együtt sétálunk valami felé, amiről egyikünk se tudja, hogy micsoda. Ezért megunhatatlan ez a napról napra új tapasztalásokat hozó expedíció.

Ez a nyár a harmadik, amikor tágítom a kör sugarát és a Koppány sor felé is elsétálok. Ilyen nevű hely nincs sehol másutt, csak Balatonakarattya és Balatonkenese határán. Igaz, hogy nagyvárosi serpaként ismernek, de a Serpasátort mégse szeretném kihagyni, ha már odaálmodtam a magyar tenger partjára. Aki hív, azzal persze sétálok majd a környéken is, ahogy tavaly és tavalyelőtt, de a többi időt biztos, hogy a serpatársaimmal töltöm az Everness Fesztiválon.

Bővebben az Everness Fesztiválról: www.everness.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik