Élet-Stílus

Nem szívesen húzunk gumit, ha jól néz ki a párunk

Érdekes felmérést készítettek a Southampton egyetem kutatói. Azt a korábban már mások által is vizsgált vélekedést akarták tovább feszegetni, hogy valamiért

minél szebbnek tartunk valakit, annál egészségesebbnek is hisszük.
A kutatásban ezúttal csak férfiakat kérdeztek, méghozzá a szexuális életükről, gumihasználatukról, illetve úgy általában a szexuális úton terjedő betegségekről. Miután ez megvolt, húsz nő képét mutatták meg nekik, és megkérték, hogy értékeljék őket egy 0-tól 100-ig terjedő skálán.

Aztán pedig megkérdezték, hogy lefeküdnének-e az adott képen látható nővel, használnának-e gumit az aktus során (illetve a többi férfi használna-e szerintük), és hogy vajon van-e szexuális úton terjedő betegsége elképzelt partnerüknek.

A válaszokból az jött ki, hogy minél attraktívabbnak talált egy férfi egy nőt, annál kevésbé akart volna gumit húzni, és szerinte a többi megkérdezett is hasonlóan állt a kérdéshez. A józan ész persze azt diktálná, hogy minél ritkábban használ valaki gumit egy kapcsolatban, és minél több ilyen kapcsolata van, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkap valamit. A megkérdezett férfiak válaszaiból kiindulva pedig egy szuperjó nő (illetve a nő párja) abszolút nem használ gumit együttlétei alatt. Nem baromi veszélyes akkor együtt lenni vele?

A válaszadók szerint nem, legalábbis egyáltalán nem gondolták az általuk szépnek tartott nőkről, hogy nagyobb eséllyel vannak betegségeik mint kevésbé szép társaiknak.

Na de hogy jön be az egészség kérdése?

A kutatók egyetlen lehetséges magyarázatot találtak a fenti ellentmondásra. Szerintük az ilyen választ adó férfiak sokkal inkább gondolják azt egy szép nőről, hogy képes rendben tartani magát, ezáltal pedig egészségesebb, és kisebb veszélyt jelent, mindez pedig szerintük érthetővé teszi a ritkult gumihasználatot is.

Nem ez az egyetlen kutatás, ami arra világított rá, hogy teljesen logikátlanok vagyunk az ilyen kérdésekben. Egy pár évvel ezelőtti felmérés kutatói arra jutottak, hogy a nők szintén inkább az általuk nagyon szépnek vélt férfiakkal folytatnának védekezés nélküli szexet, de ugyanezek a nők azt is gondolták, hogy ezeknek a férfiaknak sokkal nagyobb eséllyel lehetnek szexuális úton terjedő betegségeik, mint a kevésbé jól kinézőeknek.

Kicsit egyszerűbben: minél inkább odavagyunk valakiért, annál inkább hajlandóak vagyunk kockázatot vállalni a szex során. Ez amúgy nem feltétlen tudat alatti döntés, a kutatók szerint gyakran tisztában vagyunk ezekkel a veszélyekkel, de mégsem leszünk óvatosabbak. Az pedig, hogy egészségesebbnek tartjuk a szebb embereket, a Halo effect nevű pszichológiai jelenségre vezethető vissza. Ennek során ha találunk egy számunkra nagyon kedvező tulajdonságot egy emberben, akkor az egy pozitív láncreakciót indíthat el, és hirtelen mindenféle egyéb kívánatos tulajdonsággal is felruházzuk az illetőt.

Ezzel szemben a valóságban persze fogalmunk sem lehet, ha csak ránézünk egy emberre, hogy van-e bármilyen szexuális úton terjedő betegsége. Kérdeznünk kell, vagy ami még jobb, elmenni egy közös tesztre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik