Élet-Stílus

Vannak dolgok, amikben nem tudjuk megverni Izlandot

Márciusban jött a hír, hogy a WizzAir közvetlen járattal repteti az utasokat Budapestről Reykjavíkba, és ez sokaknak legalább akkora flash volt, mint a vasárnapi boltzár eltörlése.

Szóval elmentünk mi is megnézni ezt a hideg országot, ahonnan a következő Eb-ellenfeleink érkeznek. Hát, nem csalódtunk. Összeszedtünk néhány dolgot, ami persze nem ér fel Szalai Ádám góllövő lábával, de simán beelőzik a magyarokat.

Táncol az égbolt!

Az északi fény tényleg (TÉNYLEG) olyan gyönyörű, ahogy mondják. Az aurora borealist az év legtöbb hónapjában meg lehet csodálni Izlandon. Nem kell mást tenni, mint éjszaka kisétálni a szabadba, és elhinni, ami a fejünk felett történik. Ami az égbolton ilyenkor zajlik, az legalább akkora csoda, mint az osztrákok elleni 2-0-ás győzelem.

Europress
Fotó: Europress

Készpénz? Minek?

A magyarok legendásan híresek készpénz-imádatukról. Mindig kell valamennyi papírnak a pénztárcában lapulnia, mert ha nincs, az rossz érzés. Persze ez érthető is, mivel Magyarországon még mindig rengeteg helyen nem lehet plasztikkal fizetni. Nem úgy, mint Izlandon! Ki lehet próbálni: zéró készpénzzel, csak egy bankkártyával elindulni Budapestről. Bárhol (MINDENHOL) lehet bankkártyával fizetni Izlandon, még a legeldugottabb helyen is.

Do you speak English?

Egészen hihetetlen, de Izlandon tényleg mindenki beszél angolul. Kész szerencse, mert amúgy az izlandi nyelv meglehetősen nehézkes és nyakatekert.

Ein með öllu

Ha mégis szeretnénk megtanulni pár szót izlandiul, akkor kezdetnek legyen ez a három rövidke. Nagyjából annyit tesz, hogy mindent egybe. A reykjavíkiak ezt mondják, ha a város híres hotdogozójában úgy kérik a virslis kiflit, hogy abba mindent beletolnak: nyers és sült hagymát, kecsapot, édesmustárt, remulád mártást. Mert a reykjavíki hot dog úgy az igazi, ha minden benne van. Ki kell próbálni.

reykjavík
A főváros, Reykjavík (fotó: Benke Ágnes)

Landolás a fjordok közé

A reykjavíki megérkezésnél csak egy valami jobb: megérkezni repülővel Ísafjordurba, a fjordok csipkéi közé, valahogy így:

Az ötperces izlandi szabály

Jó, be kell látni, hogy időjárás tekintetében Izland nem áll túl jól. A helyiek elmondása szerint is a legmagasabb hőmérséklet legfeljebb 25 fok nyáron, télen pedig alig látni a napot. Ráadásul ha Izlandra utazunk, a ruhatár elengedhetetlen kelléke kell, hogy legyen az esőkabát.

De.

Van egy szabály Izlandon, ami elfogadhatóvá, hovatovább kellemessé teszi az időjárást: várj 5 percet, és jobb lesz. És tényleg, működik.

Emberek!

Volt már olyan, hogy felszálltál a tömegközlekedésre, és csupa hülye vett körül, ugye? Kiabáltak, káromkodtak, Orbánt és/vagy Gyurcsányt szidták. Büdösek voltak. Aztán leszálltál, és megint csak hülyékbe botlottál. Na ez Izlandon nincs így. Eleve nagyon kevesen lakják (335 ezren a 103 négyzetkilométernyi szigetet), szóval az egy főre eső hülyék száma elég kevés. Amúgy pedig elképesztően kedvesek az izlandiak, és nagyon jó a humoruk.

izland
Sehol senki (fotó: Benke Ágnes)

Fékezz le, mert ott egy forrás!

Az úti könyvekben Magyarország a termálvizes fürdők hazája. A külföldiek többsége azért jön ide, hogy áztassa magát valamelyik felkapott helyen. Izlandon ez úgy működik, hogy autóval nekivágsz az országnak, és egyszercsak szembejön veled egy melegvizes fürdőhely. Leparkolsz a kocsival, beszaladsz a fabodegába átöltözni, és már csobbanhatsz is ezekben a random módon felbukkanó szabadtéri, ingyenes hot tubokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik