Élet-Stílus

Programajánló: Grúz férfikartól a svéd népdalokon át a finn folk hopig, a Várkert Bazárban

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 13:32

Izgalmas nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest friss zenei fesztiválja, a térben, időben és műfajban szerteágazó zenéket felvonultató Budapest A Cappella Fesztivál, mely a Dunapest kortárs összművészeti fesztivál részeként lesz látható a Várkert Bazár Öntőház udvarán, június 17-19. között.

Könnyed nyár esti szórakozást ígér Budapest zenei fesztivál kínálatának egy friss gyöngyszeme, a hangszer nélküli énekes zenéktől, a grúz polifonikus férfikaron és a megénekelt zimbabwei történeteken át a finn folk hopig reneteg stílust felsorakoztató Budapest A Cappella Fesztivál. A tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény a nagy érdeklődés miatt idén jóval gazdagabbra, sőt, három naposra bővült, így péntektől vasárnapig túrázhatunk a világzenében.

Itt lesz a négy lányból álló Tuuletar, mely meggyőző bizonytéka annak, hogy a természetközeli finn hagyományból is születhet valami igazán vagány és városi, hiszen a beatbox és a finn folk lenyűgöző mixe egyáltalán nem mindennapi zenei élménytígér.

Akinek már volt szerencséje a bolgár többszólamú énekléshez, az tudja, milyen átható és különleges ez a hozzánk egyszerre közeli, mégis vonzóan más dallamvilág. Ezt képviseli hűen és tehetséggel az Abagar, négy fiatal énekesnő képzett hangján megszólaltatva.

Az éneklés öröme hatja át Vusa Mkhaya, a Bécsben élő, zimbabwei származású énekes-dalszerző zenéjét is. Dalai gyakran az “ubuntu” eszmeiség szellemében fogannak, mely emberiességen és a legtágabb értelemben vett emberi közösségen alapul. Zenéjében néha felsejlenek az ország közelmúltjának sötétebb pillanatai, de koncertjein természetesen a zene örömteli és felszabadító élménye kapja a főszerepet.

Grúziából érkezik és hozza el nekünk a polifónikus éneklés csodáját az Alaverdi. A különleges élmény garantált, amit az UNESCO által is elismert grúz polifónia egyedi hangzása ad, népviseletbe öltözött férfiak előadásában a komoly színpadi jelenlét mellett vokális poénokkal fűszerezve.

A Kongero pedig bemutatja azt a letisztult eleganciát, ami a svédek védjegye. Hibátlan pontossággal fonódik össze és kiséri egymást a négy női hang, bepillantást adva a svéd népdalok többnyire kedvesen indázó, néha visszafogottan melankolikus világába.

A zárónap sztárvendége Mamadou Diabaté. A New Yorkban élő Diabaté a jazz szintéren is fel-felbukkan, de elsősorban a 13. századig visszanyúló griot hagyomány modern mestere. Nemcsak továbbviszi Mali zenei hagyományát, de mint egy igazi mesemondó, albumról albumra új elemeket fűz zenéjébe.

Természetesen az a cappella műfaj itthoni képviselői is fellépnek majd a fesztiválon, így érkezik majd a hazai a cappella pop kiemelkedő együttese a Fool Moon. A közönséget elbűvölő játékos sárm és szvinges lazaság megtévesztő lehet: a Fool Moon úgy könnyed, hogy pontos és maximalista. A végeredmény: férfi énekhangon megszólaló színtiszta pop.

A Jazzation több, mint tíz éve képviseli a magas színvonalú a cappella éneklést hazánkban. A három női és két férfi hang egyenként is megállja helyét a színpadon, de kifejezőerejük együtt összeadódik. Legyen az jazz, népzene vagy pop, a Jazzation kifinomult és értékes produkcióval szórakoztatja hallgatóságát.

A Romengo régen kiérdemelt babérokat aratott a Hangvető által Budapestre hozott WOMEX15 nyitógáláján, ahol Lakatos Mónika mágikus hangja és az autentikus szatmári oláh zene a nemzetközi szakma egyöntetű csodálatát vívta ki. A sok munkával beérett elismerés és külföldi meghívások után is ugyanazzal a szerénységgel és hitelességgel játszanak, zenéjük hatása mégis elsöprő.

A teljes program itt érhető el, jegyek pedig az A38 honlapján vásárolhatók – péntekre és szombatra 2000, vasárnapra 1000, az egész fesztiválra pedig 4500 forintért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.