Londen, 10-06-2016 Queen Elisabeth Trooping The Colour 2016, Parade For The Queen·s 90 th Birthday Celebrations at Buckingham Palace RPE/Albert Nieboer/Netherlands OUT
Élet-Stílus

Ezt nem biztos, hogy tudta a 90 éves II. Erzsébetről

Kövesdi Miklós Gábor
Kövesdi Miklós Gábor

humorista, műfordító. 2016. 06. 13. 18:13

Korábban a témában:

A hétvégén ünnepelték II. Erzsébet brit uralkodó 90. születésnapját. Bár valójában április 21-én született, a hivatalos ünneplést most tartották, ebből az alkalomból válogattunk össze néhány érdekességet őfelségéről.

⊗ II Erzsébet a leghosszabb ideig „hivatalban lévő” brit uralkodó. 1952. február 6-án nyilvánították királynővé, tehát több mint 63 éve, ezzel egy másik királynőtől, Viktóriától hódította el a dicsőséget. Tavaly, a rekorddöntés napján a királynő épp a skót határon adott át egy vasútvonalat, ekkor a rekordról nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:

Sose törekedtem a rekord megdöntésére.

⊗ Amikor a királynő megdöntötte az uralkodás rekordját hazájában, egy bérlakásügynökség kiszámolta, hogy ha a 89 éves királynő 63 éves és 7 hónapos uralkodása alatt lakbért fizetett volna, ez összesen 1 037 277 892 fontra rúgna (ez több mint 400 milliárd forintnak megfelelő összeg).

⊗ A királynő vagyonát jelenleg 340 millió fontra becsülik, (kb. 133 milliárd Ft), de II. Erzsébet így is csupán a világ 302. leggazdagabb embere.

⊗ Szülei londoni otthonában, a Bruton Street 17-ben született (ekkor még az apja sem volt király), a helyén ma a Hakkasan Mayfair nevű, Michelin-csillagos kínai étterem működik.

⊗ Amikor királynő lett, még Churchill volt a miniszterelnök.

⊗ Hét Canterbury érseket és hét pápát fogyasztott el.

⊗ Fülöppel 68 éve házasok.

⊗ A második világháborúban autószerelőként szolgált. Így hát nem meglepő, hogy tud vezetni, és mivel ő a királynő, számára nem kötelező sem a jogosítvány, sem a rendszám.

Fotó: Europress

⊗ 1954-ben a királynő egy ausztráliai látogatás során rettenetesen összeveszett a férjével, Fülöp herceggel. Épp egy forgatásra készültek, a stáb a lakosztály előtt várta őt. Nyílt az ajtó, de miközben a királyi pár kilépett, Erzsébet egyszer csak megfogta a férjét, visszahúzta a szobába, és becsapta az ajtót. A másodoperatőr fel is vette az egészet, de persze a filmet később a királynő sajtósai elkobozták.

Beszámolók szerint odabent „röpködtek a cipők, szitkok és sporteszközök. A királynő többek között azt vágta Fülöp fejéhez: „Neked három lépéssel mögöttem kéne járnod!”

A királynő rövidesen ismét kinyitotta az ajtót, és csak annyit mondott:

„Bocsássanak meg ezért a kis közjátékért, de mint tudják, ez minden házasságban előfordul. Mit szeretnének, mit csináljak?”

⊗ A királynő perfekcionista. 1947-ben, akkor még hercegnőként, egy dél-afrikai turné során egy esernyővel bökdöste az anyja lábát, ha egy-egy megjelenés során kezdtek kicsúszni az időkeretből.

⊗ Humora is van. Egyszer egy nyilvános szereplés alkalmával az udvaronc, akinek az lett volna a feladata, hogy bemutassa a királynőt a rá várakozóknak, nem tudott kiszállni az autóból, mert beakadt a kardja.

A királynő odament az egybegyűltekhez, kihúzta magát, és azt mondta:

Jobb lesz, ha személyesen mutatkozom be. A királynő vagyok.

⊗ Egy időben nagy érdeklődéssel követte a Loch Ness-i szörny utáni kutatásokat. 1965-ben sokat levelezett Sir Peter Scott természettudóssal – Scott kapitány fiával –, kérve, hogy minden apró fejleményről értesítse. De a lelkesedése lelohadt, amikor a tudós felvetette, hogy ha sikerül felfedezni a szörnyet, a királynőről fogják elnevezni.

⊗ Nagy rajongója a Downtown Abbey című brit sorozatnak, de kiakadt, amikor észrevette, hogy az egyik epizódban egy első világháborús tiszt második világháborús kitüntetéseket viselt.

⊗ Egy 2009-es fotózáson, ami a G20-ak találkozóját zárta le, Berlusconi odakiabált az amerikai elnöknek: „Mr. Obama!”

A királynő megütközve annyit mondott:

„Mi ez? Miért kell kiabálnia?”

Az esetről felvétel is készült:

⊗ 2012-ben egy ifjú pár meghívta a királynőt az esküvőjére. Mivel férjével együtt éppen a közelben tartózkodott, el is ment – mindenki legnagyobb csodálkozására.

⊗ A királynőnek van Facebook profilja, de őt nem lehet megbökni. A királynő amúgy 1976-ban küldte az első emailt, egy katonai bázisról.

⊗ A királynő vonatján fürdő is van, és szabályba van iktatva, hogy a reggel 7:30-kor esedékes fürdő alatt nem zötyöghet a vonat.

⊗ II. Erzsébet folyékonyan beszél franciául, és latinul is tud.

⊗ Erzsébet reggelije minden reggel kukoricapehely, zabkása, joghurt és kétféle narancsdzsem.

⊗ Külön nézése van azok számára, akik megszegik a protokollt vagy az etikettet: Tágra nyílt szemek, üres tekintet.

⊗ A királynő kutyatenyésztő: a corgi és a dakszli keresztezéséből kitenyésztette a dorgi fajtát.

⊗ Az uralkodása 50. évfordulójára rendezett koncertről készült CD-ből egy hét alatt 100 000 példány fogyott, így a királynő az első az uralkodói családból, aki aranylemezt kapott.

⊗ Nem veti meg az alkoholt: ebéd előtt mindig gint iszik Dubonnet-vel, citromszelettel és sok jéggel. Ebédhez bort fogyaszt, este pedig száraz martinit és egy pohár pezsgőt.

⊗ A királynő, aki egyben az anglikán egyház feje, először 2002-ben lépett be egy mecsetbe, Lincolnshire-ben.

⊗ A királynő meglehetősen népszerű hazájában, még a monarchia ellenzői is elismerik. Ezt tanúsítja az Independent egyik publicisztikájának címe:

„Ne Erzsébet példás uralkodása alapján ítélje meg a monarchiát.”

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.