Image: 73698178, Az Év Msagánrendelője díjátadója Budapesten, az MTA épületében., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Élet-Stílus

A magyar lakosság fele nem tudja, milyen esetben kell orvoshoz fordulnia

24.hu
24.hu

2016. 06. 08. 12:47

A Budai Egészségközpont nyerte el az Év magánrendelője díjat.
Korábban a témában:

A magyarok nagy része bizonytalan abban, hogy milyen panaszok esetén kell háziorvoshoz vagy szakorvoshoz, esetleg a mentőkhöz fordulni segítségért. Ennek megváltoztatásában kiemelt szerepe lehet az egészségügyi online felületeknek és okos alkalmazásoknak: a 18-29 éves korosztály nagy része már az interneten tájékozódik, csupán 23%-uk fordul háziorvosához vagy szakorvoshoz, ha egészségüggyel kapcsolatos kérdése van – derült ki az Év magánrendelője 2016 díj átadóján. Az idén harmadik alkalommal átnyújtott elismerésekről a páciensek szavazatai mellett szakmai zsűri döntött. Az abszolút győztes a Budai Egészségközpont lett.

Kihez forduljak segítségért?

„Friss kutatások szerint a magyar társadalom 50%-a nem rendelkezik megfelelő egészségértési szinttel. Ez többek közt azzal is járhat, hogy a lakosság nincs tisztában azzal, hogy mikor, milyen betegség, probléma esetén kell háziorvoshoz, szakorvoshoz vagy netán a mentőkhöz fordulni. Az egészségértés fejlesztéséhez szakmai összefogásra és korszerű módszerekre (például online interakciókra vagy mobil applikációkra) egyaránt szükség van” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója.

Image: 73698183, Az Év Msagánrendelője díjátadója Budapesten, az MTA épületében., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Neményi Márton

A magánkézben levő intézmények egyre jelentősebb alternatívát jelentenek az állami tulajdonú kórházak, rendelőintézetek vagy diagnosztikai központok helyett. Ehhez a trendhez nagyban hozzájárul az is, hogy egyre népszerűbbek az online egészségügyi felületek és mobilos applikációk, amik fejlesztésében a magán egészségügyi intézmények élenjárók.  „A jó magánrendeléshez a legfontosabb a magas szakmai színvonalú, minőségi szolgáltatás kiváló szakemberekkel. Ehhez szükséges a modern technológia, így például az online lehetőségek fejlesztése is” – mondta el a díjátadón Dr. Torzsa Péter PhD., egyetemi docens.

A jövő az online és mobilos megoldásoké

Ma már egyre többen használnak Magyarországon is ingyenes egészségügyi és életmód-alkalmazásokat, illetve egyre többen fogyasztják online, illetve mobilon az egészségügyi tartalmakat. A HáziPatika.com kutatásából  kiderült, hogy a páciensek 75%-a tájékozódik interneten, ha egészségüggyel, betegségekkel kapcsolatban érdeklődik, 48%-uknak pedig az internet az elsődleges információforrás egészségügyi témákban. A fiatalok körében még kiemelkedőbb ez az arány, a 18-29 éves korosztály csupán 23%-a fordul szakorvoshoz vagy háziorvosához, ha egészségüggyel kapcsolatos kérdése van. A válaszadók többsége a betegséglexikont, különböző diéta és étrend-alkalmazásokat, gyógyszerkatalógust, laborlelet-értelmező, továbbá diagnosztikai és elsősegély alkalmazásokat használja.

Az ilyen applikációk segítségével bármikor hozzáférhetünk a számunkra fontos egészségügyi tartalomhoz, online kérdezhetünk az orvostól, időpontot foglalhatunk, továbbá rákereshetünk, hogy egy adott tünet milyen betegség jele lehet. „Úgy látom, hogy ezek az alkalmazások valóban megkönnyítik a felhasználók életét: tájékozottabb, tudatosabb betegek lesznek a segítségükkel. Véleményem szerint az is sokat változtat majd az egészségügyi szokásokon és az online vagy okos lehetőségek szerepén, hogy 2017-től teljes egészében digitális lesz a magyar egészségügyi rendszer. Minden hazai egészségügyi intézményt egységes alapon digitalizálni fognak, így az orvosok és a betegek is webes felületről érhetnek majd el minden szükséges információt, dokumentumot” – tette hozzá Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője.

Image: 73698171, Az Év Msagánrendelője díjátadója Budapesten, az MTA épületében., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Neményi Márton

Az Év magánrendelője szavazás 2016

A legnagyobb online egészségügyi magazin által idén harmadik alkalommal megszervezett Év magánrendelője szavazás célja ismét az volt, hogy segítsen eligazodni a magán egészségügyi rendelők és diagnosztika központok között, releváns információt nyújtva a páciensek számára a választáshoz.

Az „Év magánrendelője” szakmai és közönségdíjakat egyéni, csoportos és egynapos fekvőbeteg-ellátás kategóriákban osztották ki. Fődíjjal ismerték el a közönségszavazás és a zsűri értékelése alapján abszolút győztes teljesítményét. A díjakat ünnepélyes keretek között, 2016. június 6-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében.

Az Év Magánrendelője 2016 szavazás díjazottjai

Az összesített szakmai verseny győztese, az „Év Magánrendelője 2016” cím birtokosa:

Budai Egészségközpont, Budapest

Szakmai különdíjban részesült:

OPTIK-MED Sasszemklinka, Budapest

Diagnosztika kategóriában a legtöbb közönségszavazatot kapta:

Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ, Budapest

Szakmai elismerésben részesült a zsűri szempontjai alapján:

Csoportpraxisok: Budapesti Mozgásszervi Rendelő, Budapest

Egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények: Aniron Egészségközpont, Pécs

Közönségdíjban részesült:

Egyéni praxisok: Dr. Szabó András, Szolnok

Csoportpraxisok: MindentMent Fogászati Rendelő, Budapest

Egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények: Duna Medical Center, Budapest

Az eredmények részletesen itt tekinthetők meg: www.azevmaganrendeloje.hu

A szakmai díjak odaítéléséről hattagú szakmai zsűri döntött:

Prof. Kaló Zoltán, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője,

Dr. Torzsa Péter PhD., egyetemi docens

Erős Antónia, Egy csepp figyelem alapítvány alapítója

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója,

Zöldi Péter, közgazdász, egészségügyi menedzser, a weborvos.hu ügyvezető igazgatója, az Orvosok Lapja lapmenedzsere,

Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője, a Central Digitális Média Kft. munkatársa.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.