Élet-Stílus

Ezért hagyja el egy fiatal férfi Magyarországot

Rendkívül népszerű lett a blogposzt, amelyben a szerző leírja, miért nem marad az országban.

A Facebookon a magyar felhasználók körében az elmúlt napokban az egyik legolvasottabb, leggyakrabban megosztott tartalom a Meanwhile in Budapest blog egyik bejegyzése, amely arról szól, hogy egy fiatal férfi miért hagyja el Magyarországot.

A posztból kiderül, hogy a szerző apja 56-ban, az oroszok bevonulása után hagyta el az országot, az anyja pedig 1976-ban. Ő maga Norvégiában nőtt fel, de úgy döntött, itt fog tanulni.

És most – 60 évvel apja, és 40 évvel anyja után – ő is inkább Norvégiát választja.

Számos okból: például azért, mert olyan országban szeretne élni, ahol az embereket nem tárgyként, hanem állampolgárként kezelik; ahol a tehetség számít és nem a politikai kapcsolatok, ahol az állami forrásokból hatékonyan működő közszolgáltatásokat finanszíroznak – és nem az elit gazdagodását.

Hét konkrét okot is felsorol, amik mind-mind a váltást motiválták:

1. Mert a magyarok sokkal több munkával jóval kevesebbet keresnek, mint az európaiak nagy része.

2. Mert a jövedelmet terhelő adók mértéke a legmagasabbak közé tartozik Európában. Ehhez képest az állam által nyújtott szolgáltatások színvonala nem is hasonlítható mondjuk a németországi állapotokhoz. Ahhoz, hogy viszonylag tűrhető egészségügyi szolgáltatásban legyen részünk, le kell fizetni az orvosokat.

3. A 3-as metró állapota.

harmas-metro

4. Az intézményesített lopás és korrupció mintapéldái: a nemzeti dohányboltok.

5. Az állami pénzből finanszírozott politikai propaganda – a menekülteknek és a Brüsszelnek üzengető plakátok.

6. A haverságalapú kapitalizmus. Amíg Simicska jó cimbora volt, ő kapta az állami megbízásokat, amióta harag van, Orbán baráti és családi köréből kerülnek ki a tendernyertesek.

7. Az ellenzék: a pártok, akik a választási törvény Fidesz-általi átírása után is ugyanúgy asszisztálnak a rendszerhez a parlamentben, és akik miatt legközelebb is a jelenlegi kormánypártok fogják nyerni a választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik