Élet-Stílus

Ezért hagyja el egy fiatal férfi Magyarországot

24.hu
24.hu

2016. 06. 07. 16:18

Rendkívül népszerű lett a blogposzt, amelyben a szerző leírja, miért nem marad az országban.

A Facebookon a magyar felhasználók körében az elmúlt napokban az egyik legolvasottabb, leggyakrabban megosztott tartalom a Meanwhile in Budapest blog egyik bejegyzése, amely arról szól, hogy egy fiatal férfi miért hagyja el Magyarországot.

A posztból kiderül, hogy a szerző apja 56-ban, az oroszok bevonulása után hagyta el az országot, az anyja pedig 1976-ban. Ő maga Norvégiában nőtt fel, de úgy döntött, itt fog tanulni.

És most – 60 évvel apja, és 40 évvel anyja után – ő is inkább Norvégiát választja.

Számos okból: például azért, mert olyan országban szeretne élni, ahol az embereket nem tárgyként, hanem állampolgárként kezelik; ahol a tehetség számít és nem a politikai kapcsolatok, ahol az állami forrásokból hatékonyan működő közszolgáltatásokat finanszíroznak – és nem az elit gazdagodását.

Hét konkrét okot is felsorol, amik mind-mind a váltást motiválták:

1. Mert a magyarok sokkal több munkával jóval kevesebbet keresnek, mint az európaiak nagy része.

2. Mert a jövedelmet terhelő adók mértéke a legmagasabbak közé tartozik Európában. Ehhez képest az állam által nyújtott szolgáltatások színvonala nem is hasonlítható mondjuk a németországi állapotokhoz. Ahhoz, hogy viszonylag tűrhető egészségügyi szolgáltatásban legyen részünk, le kell fizetni az orvosokat.

3. A 3-as metró állapota.

4. Az intézményesített lopás és korrupció mintapéldái: a nemzeti dohányboltok.

5. Az állami pénzből finanszírozott politikai propaganda – a menekülteknek és a Brüsszelnek üzengető plakátok.

6. A haverságalapú kapitalizmus. Amíg Simicska jó cimbora volt, ő kapta az állami megbízásokat, amióta harag van, Orbán baráti és családi köréből kerülnek ki a tendernyertesek.

7. Az ellenzék: a pártok, akik a választási törvény Fidesz-általi átírása után is ugyanúgy asszisztálnak a rendszerhez a parlamentben, és akik miatt legközelebb is a jelenlegi kormánypártok fogják nyerni a választásokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.