Élet-Stílus

Mérgező gyerek evőeszközök: eladás előtt csak a gyártó vizsgál, a hatóság nem

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 06. 02. 17:08

Rákkeltő anyagok oldódnak ki egy kínából érkező gyerek reggelizőkészletből. A forgalmazó visszavonta a terméket, de sokakban felmerült: miért csak utólag ellenőriz a hatóság, miért nem azelőtt, hogy a silány, veszélyes áru a boltok polcaira kerülne. A 24.hu megkérezte a Nemzeti Élelmiszerlánb-biztonsági Hivatalt.

Kedden egy kínai eredetű, mintákkal díszített gyerek reggelizőkészletet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kadmium- és kobaltkioldódás miatt. Kobaltra kis mennyiségben szüksége van a szervezetnek, nagyobb mennyiségben azonban veszélyes lehet, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a lehetséges rákkeltő anyagok csoportjába sorolta. A kadmium egy olyan, a környezetben szinte mindenhol előforduló, erősen rákkeltő szennyezőanyag, amely képes felhalmozódni a szervezetben.

A visszavonásról szóló cikket ezrek osztották meg a Facebookon, rengeteg olvasó szegezte nekünk a kérdést:

miért csak utólag ellenőrizték a gyerekek számára készült, élelmiszerrel érintkező terméket, miért nem a forgalmazás előtt?

A Nébih 24.hu-nak küldött válasza szerint a forgalomba hozatal előtti vizsgálat minden esetben a gyártó felelőssége. Az uniós jogszabályok szerint az élelmiszerrel érintkező anyagoknál az anyag gyártójának kell igazolni, hogy a termék megfelel a vonatkozó előírásoknak.

A termék jogszabályok követelményeknek való teljesüléséért az előállító, illetve nem magyar előállítású termék esetében az első magyarországi forgalomba hozó a felelős. A hatóság az előállítás és a forgalomba hozatal bármely szakaszában ellenőrizhet

– közölték, hozzátéve, hogy az Európai Uniós hatóságok feladata az, hogy ellenőrizzék a gyártókat, a forgalmazókat valamint a termékeket, hogy betartják-e a vonatkozó rendelkezéseket.

A reggeliző készletnél a német hatóság végzett piaci ellenőrzést, a laboratóriumi vizsgálat pedig határérték feletti kioldódást állapított meg, így a KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a reggelizőkészletet. Az Európai Unió gyors riasztási rendszerén (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) keresztül értesítették az összes, kiszállításban érdekelt tagországot, így Magyarországot is.

Sokakban felmerült az is, hogy visszakaphatják-e pénzüket. A Nébih szerint

a forgalmazó dönthet arról, hogy a vásárlók visszavihetik-e a terméket, és meghatározhatja a kártalanítás módját is, a hatóságnak azonban erre nincsen ráhatása.

Fotó: Nébih

A kínai és hongkongi műanyagok gyanúsak

A Nébih-et megkérdeztük arról is, hogy vannak-e olyan országok, ahonnan különösen sok problémás termék érkezik. A hivatal tájékoztatása szerint vannak: a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó, vagy ott feladott poliamid és melamin műanyag konyhai eszközökre külön jogszabályi rendelkezés van, mivel az ebbe a kategóriába tartozó termékeknél nagyobb százalékban merült fel kifogás.

A jogszabály értelmében az importőrnek minden egyes szállítmány esetében szabályszerűen kitöltött nyilatkozatot kell benyújtania az illetékes hatóságnak arra vonatkozóan, hogy az megfelel a primer aromás aminok és formaldehid élelmiszerbe való kioldódását szabályozó előírásoknak, a nyilatkozat mellé laboratóriumi jegyzőkönyvet kell csatolni. Ezen felül az első beléptetési helyen működő illetékes hatóság okmányellenőrzést, valamint azonossági és fizikai ellenőrzést, továbbá a szállítmányok meghatározott százalékánál laborvizsgálatot is végez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.