Élet-Stílus

Nemileg teljesen érett egy másfél éves kisbaba

A korai pubertás nevű ritka rendellenességben szenved egy másfél éves indiai kisfiú. A gyermek állapota annyira súlyos, hogy jelenleg folyamatos ápolást kap Delhi egyik kórházában – írja a Hindustan Times.

A szülők a gyermek hathónapos korában vettek észre először különös változásokat. A fiú nem csak sokkal magasabbra nőtt a kortársainál, de a nemi szervei is abnormálisan megnagyobbodtak. Először azt gondolták, hogy a gyerek csak szokatlanul nagyra nőtt, de néhány hónappal később belátták, hogy orvoshoz kell fordulniuk.

A kisfiú 18 hónaposan 95 centi magas volt, vagyis 15 centivel magasabb az átlagnál, az arcán és a testén elkezdett szőrzet nőni, a hangja mélyült, a nemi szervei pedig teljesen kifejlődtek.

„A tesztoszteronszintje hihetetlenül magas, nagyjából olyan szinten van, mint egy 25 éves férfié, emiatt változott meg hirtelen a teste. Mivel még túl fiatal, fogalma sem lehet róla, hogy min megy keresztül, ahogy a szexuális vágyat sem képes megérteni, ami folyamatosan gyötri” – mondta el Vaishakhi Rustagi, endokrinológus.

Az orvos elmondta, hogy a korai pubertás, ami a fiúknál a kilenc, lányoknál pedig a hét éves kor alatti nemi érést jelenti, nagyon ritka betegség: százezer emberből csak egynél alakulnak ki a tünetei. Az azonban, hogy valakinél ennyire fiatalon jelentkezik, tízévenként egyszer fordul csak elő – tette hozzá.

A kisfiút hormonterápiával kezelik. Havonta kell injekciót kapnia, hogy ellensúlyozzák magas tesztoszteronszintje hatásait. Később a dózist fokozatosan csökkentik majd, de a kúra 10-11 éves koráig tart majd, amikor készen áll majd rá, hogy elfogadja a teste változásait.

Ha egy korai pubertásban szenvedő gyermeket nem kezelnek rendesen, az általában agresszívvá válik, a növekedése pedig 90 – 120 centi magasságában leáll. A fiú kezelésének finanszírozását mégis elutasította a család egészségbiztosítója, a szülők így havi 11 ezer rúpiát (46 ezer forintot) költenek a hormonkezelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik