Élet-Stílus

Robotlábakkal jár a súlyosan beteg juhászkutya

Robbie-nál, a 11 éves shetlandi juhászkutyusnál az elmúlt években sorra jelentkeztek az egészségügyi problémák. Gondja volt a mancsával, kialakultak bőrdaganatok és annak szövődményeiként jöttek az ortopédiai problémák. Az addig sokat mozgó, mindig játékos négylábú már alig tudott felállni, a kínzó fájdalmak miatt pedig inkább egész nap csak egy helyben ücsörgött, vagy aludt.

A gazdája, Sharman Steel, hogy enyhítse a kedvence fájdalmait, bevetett szinte mindent. Próbált különböző antibiotikumokat, érzéstelenítőket, fájdalomcsillapítókat, sőt, még hormontartalmú készítményeket is, de mind hiába, semmi nem adta vissza a kutyájának azt az életminőséget, amit korábban megszokott. Kiderült, hogy a Robbie úgynevezett Cushing-kórban szenved, amely az izmok elpuhulását és végelgyengülést okozhat. Ráadásul a szerencsétlen állaton ebben az állapotban kellet elvégezni egy rutinműtétet, amely után a lábadozás a kór miatt nagyon nehezen ment.

Az egyetlen valódi megoldást Dr Pete van Dongen, állatorvos jelentette, aki rögtön belátta, hogy Robbie lábai gyakorlatilag menthetetlenek, ezért újakra van szüksége. Van Dongen azt javasolta, hogy a kutya hátsó lábait rögzítsék egy szerkezetben, ne érhesse őket több kár. Az eb végtagjaira így egy direkt neki készített merevítő szerkezet került, amellyel az addig csak egész nap fekvő állat elkezdett újra járni.

Robotlábak

Robbie persze nem 24 órás robotkutya, csupán naponta fél órát járkál a szerkezetben, de már ez is elég volt ahhoz, hogy sokat javuljon a fizikuma és visszanyerje az életkedvét.

Via

Ajánlott videó

Olvasói sztorik