Élet-Stílus

Kereskedjen inkább a szeretettel, biztosan értene hozzá – bizarr üzenetet kapott a drogbáró

Veszélyes barátság alakult ki egy szappanopera-hősnő és El Chapo között. A dolog akkor fordult csak igazán rosszra, amikor egy amerikai színész is megjelent a színen.

Minden 2012 januárjában kezdődött, amikor a mexikói színésznő, Kate del Castillo hazatért Los Angelesbe. Az előző éve nem volt könnyű: elvált és fél évet töltött egy szappanopera, A dél királynője forgatásán. Ebben egy kisvárosi mexikói nőt alakított, aki drogdílerekkel keveredik szerelmi ügyekbe. A sorozat hatalmas siker volt, vele együtt pedig a 43 éves színésznő is, azonban a forgatás során orvosi segítséget kellett kérnie a kimerültség miatt.

Aznap kissé elmerengve ült neki, hogy pár sort írjon a Twitterére, szerelemről, bűnről és vallásról. A bejegyzés végén Joaquín Guzmán Loera felé intézett néhány szót, aki a latin világban csak El Chapo, vagyis “a Köpcös” néven ismeretes, és aki a Sinaloa drogkartel vezetője. El Chapo 2001-ben szökött meg a börtönből, azóta (akkor még) menekült a hatóságok elől.

A több ezer ember haláláért felelős drogbárót Mexikó, de talán az egész világ legbefolyásosabbjaként tarják számon.

Sokak számára mégis afféle populista antihős a szerény származása, a korrupció- és kormányellenes hozzáállása miatt, és azért, mert gyakran a szegények és elnyomottak pártját fogja.

Ma jobban hiszek El Chapo-ban, mint a kormányokban, amik elrejtik előlünk az igazságot. Mr. Chapo, hát nem lenne nagyszerű, ha ön is a jót kezdené terjeszteni? Señor, ön lenne a hősök hőse. Kereskedjen inkább a szeretettel, biztosan értene hozzá!

Kate tweetjét később több televíziós személyiség is kritizálta, mondván: a színésznő a bűnözést élteti. Hetekig ment a találgatás, hogy valóban elnézi-e az El Chapo nevében elkövetett vérontást, és még a saját családja is dühösen utasította helyre, amiért sosem gondol a következményekre.

Ha megtudná, megöletne

A következmény az lett, hogy El Chapo két évvel a történtek után, 2014 nyarán felkereste Kate-et. Az ügyvédje útján jelentkezett, aki először filmproducernek állította be magát. Később fedte fel, hogy a drogbáró nevében jár el, akit az év februárjában újra elfogtak és börtönbe zártak a mexikói hatóságok.

Mint kiderült, a gengszter a fejébe vette, hogy szeretne filmet forgatni a saját életéről, méghozzá Kate segítségével. Arról érdeklődött, a színésznő hajlandó-e Mexikóba utazni, hogy segítsen neki.

Kate egyből elfogadta a nem mindennapi felkérést.

Szeptemberben aztán El Chapo emberei magángépet küldtek a nőért Miamiba, aki elővigyázatosságból elküldte a gép számát egy barátjának, arra az esetre, ha aznap estig nem hallana többet róla.

Mexikóvárosba érkezve két ügyvéd köszöntötte, akik elmondták: a drogbáró megbízta őket, hogy a város egyik legjobb éttermébe vigyék őt vacsorázni. Mivel a színésznő tartott a paparazziktól, inkább egy közeli taqueríát javasolt.

Señorita, ha megtudná, hogy hagytuk olcsó tacot enni, megöletne minket, viccelődtek vele az ügyvédek, és csak még jobban szórakoztak Kate döbbent arckifejezésén.

Hamar kiderült, hogy habár El Chapo több ajánlatot kapott hollywoodi producerektől, ő csak Kate-re bízná az életéről szóló filmet. Hogy miért?

Mert bátornak és őszintének tartja a színésznőt, és tetszett neki az alakítása A dél királynőjében. Korábban még virágokat is akart küldetni neki, de nem találták a címét.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Némi naivitásra vall, hogy a világ egyik legkomolyabb bűnözője kissé összemosta a színésznőt az általa alakított karakterrel.

Penn hiányzott még ide

Kate keveseknek beszélt a közelgő projektről. Októberben kézzel írott levelet kapott a kartelvezetőtől:
Köszönöm, hogy felszólaltál mellettem, amiga. Nem tudom, hogyan hálálhatnám meg. Minden döntés téged illet a filmmel kapcsolatban. Szeretem a színészi játékodat, és remélem, hamarosan élőben is találkozunk. Üdvözlöm az egész családodat, tisztelettel barátod: Joaquín Guzmán.

Ezután továbbra is az ügyvédek útján tartották a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a filmről.

2015 júliusában jött a hír, hogy El Chapo újra meglépett a börtönből egy 1,5 kilométeres alagúton át, a cellája zuhanyzóján keresztül. Valószínűsíthető, hogy lefizette a börtönőröket. Később még azt is állította, hogy német mérnökök segítettek a kivezető út megtervezésében, amit másfél évig tartott kiásni.

Ez a történet keltette fel Sean Penn figyelmét, akit mindig is foglalkoztatott a latin-amerikai politika: korábban Hugo Chávez venezuelai vezetővel és Raúl Castróval is személyesen találkozott.

A mexikói színésznő is megörült Penn érdeklődésének, mert úgy gondolta: nagyobb érdeklődésre tarthat számot a projekt, ha egy Penn-hez hasonló húzónév is beáll mögé. A színészt azonban a gengszterrel való személyes találkozás foglalkoztatta leginkább, ezért alaposan kifaggatta Kate-et az ügy körülményeiről.

Amit a színésznő nem tudott, hogy ezt nem a filmes projekt miatt tette: titokban beszélt a Rolling Stone magazin főszerkesztőjével, szerette volna megírni a sztorit.

Három nappal később El Chapo ügyvédjei egy BlackBerry-t adtak át a nőnek, hogy azon kommunikáljon a kartellvezérrel; ezek az SMS-ek azonban később kiszivárogtak.

A bűnöző azt javasolta, találkozzanak egy mexikói farmon, hozzátéve azt is, hogy nem szokott alkoholt fogyasztani, de ha Kate bort hozna, szívesen megkóstolja.

– Jobban fogok vigyázni rád, mint a szemem világára, ígérte.
– Ez nagyon megható! Rám még senki nem vigyázott, válaszolta a színésznő.

Elárulta, hogy két producert és az egyik legismertebb hollywoodi színészt is magával viszi. Erre El Chapo rábólintott, annak ellenére, hogy sosem hallott Sean Penn-ről.

Életem legjobb napja

2015. október 2-án, magángépen repült El Chapó-hoz a négyfős csapat, Kate ajándékcsomagot állított össze a drogbárónak, ami versesköteteket és DVD-ket is tartalmazott. Penn-nél pedig ott volt a Rolling Stone megbízása.

El Chapo elfogása, Europress
El Chapo elfogása, Europress

Penn és Kate végigtequilázta a repülőutat, ami csak az utazás kezdete volt: további hét órán át autóztak a hegyekben, mire megérkeztek egy lerobbant, gyéren berendezett épületig.

Itt fogadta őket El Chapo, aki egyből magához ölelte Kate-et.

A szabadban foglaltak helyet, és a folyamatosan cirkáló őrök jelenlétében kezdtek beszélgetni a gengszter bujkálással töltött életéről. El Chapo rábólintott Penn interjújára is. Az este során végig odafigyelt Kate-re: kihúzta a székét, öntött neki tequilát, aggódott, hogy nem eszik, aztán a hálószobához is elkísérte.

Ahogy megálltak a szoba előtt, a színésznő megrémült, hogy a bűnöző esetleg molesztálni fogja. Ehelyett csak annyit mondott:

Amiga, neked nagyon nagy szíved van. Köszönöm neked életem egyik legjobb napját.

Azzal elköszönt és lefeküdt aludni.

Ezek után Penn és El Chapo nem személyesen, hanem videofelvételen bonyolították le a 22 kérdéses interjút. A drogbáró feszülten és érdektelenül válaszolgatott a politikai kérdésekre:

  • egyetért-e a drogok legalizálásával,
  • korrupt-e az amerikai kormány,
  • mivel indokolható az erőszak használata.

Csak a könnyedebb kérdések hallatán lelkesült fel, például, hogy milyen a viszonya az anyjával, vannak-e visszatérő álmai, vagy milyen jövőt képzelt el a gyerekeinek. Penn tízezer szavas cikkét ezért a kritikusok hamar ízekre szedték:

A világ legkomolyabb bűnözőjével beszél, és nem azt kérdezi, ki teríti a drogot Amerikában, hanem, hogy milyen a viszonya az anyjával. Ez nem tényfeltáró interjú, csak egy bulvárcikk, fakadt ki az egyikük.

Végül a színész maga is kénytelen volt beismerni, hogy az írása csúfosan megbukott.

Boszorkányüldözés lett a vége

Ugyanekkor Kate is rádöbbent, hogy bajba keveredhet, ezért jogi segítséget keresett. Tovább dühítette Penn cikke, ami azt sugallta, hogy a színésznő már a filmes ajánlat előtt fogadta El Chapo udvarlását.

Zavarta emellett az is, hogy Penn azt írta: a titkos találkozó helyszíne felé igyekezve áthaladtak egy katonai ellenőrzőponton is, tehát a mexikói hadsereg érintett lehetett El Chapo bújtatásában.

És akkor, mintha a mesebeli Ózhoz érkeznénk, feltűnt egy katonai ellenőrzőpont. Két egyenruhás katona ránk szegezett fegyverrel közelített az autónkhoz. Amikor azonban Alfredo (El Chapo fia) leengedte az ablakot, visszahőköltek. Úgy tűnt, zavarban voltak. Wow. Hát ez egy Guzmán arc ereje, és ilyen korrupt lehet egy állami intézmény.

Ezt mind a két producer, mind Kate határozottan cáfolta, Penn azonban végig kitartott az állítása mellett. Ezzel egybecseng, hogy El Chapo lánya egy interjúban úgy nyilatkozott: apja többször is járt Amerikában, amíg szökésben volt, és ebben a mexikói hatóságok a segítségére voltak, mivel több politikust is lefizetett.

El Chapo szobája az elfogásakor
El Chapo szobája az elfogásakor

2016 januárjában aztán Mexikó elnöke Twitteren közölte, El Chapót ismét elfogták. Még aznap kiderült, az egyik fő nyomozási szál Pennék látogatása volt.

Amikor meghallottam, meg akartam halni, mondta a színésznő.

Egy barátja szerint Kate

mindig impulzív és egyenes természet volt, de ezúttal elvetette a sulykot. A mexikói kormány nagyon dühös lehet rá. Ha én lennék az elnök, és színészek csinálnának hülyét belőlem, én is az lennék. Egyébként is nagy kockázat egy tömeggyilkost ilyen színben láttatni.

El Chapo elfogatása és Penn cikke után egyértelművé vált, hogy a kormány rászállt Kate-re. Habár a kartellfőnök többekkel is SMS-ezett rejtőzködés közben, csak a vele való beszélgetések szivárogtak ki.

Kiderült, Kate-et pénzmosással is gyanúsítják a filmes projekttel kapcsolatban, amit 5 és 25 év közti börtönbüntetéssel sújthatnak.

A színésznő ügyvédje szerint ezt a bűncselekményt olyan lazán definiálják a mexikói jogban, hogy jóformán bárkit perbe foghatnának miatta. Kate ügyvédjei tanácsára Los Angelesben maradt házi őrizetben. Úgy gondolja, az is bajba sodorhatta, hogy nem a Rolling Stone megbízására utazott, mint a többiek.

Elege van abból is, hogy a média igyekszik őt El Chapo rajongójának vagy titkos szerelmének beállítani. Szerinte az egész ügy “boszorkányüldözés”. Két hétig ki se tette a lábát otthonról, hogy elkerülje a sajtó figyelmét. Eközben a barátai mexikói zenészek videóival szórakoztatták, akik a drogbáróval való találkozásáról szereztek romantikus balladákat.

Figyelemelterelés

El Chapo-t azóta a mexikói hatóságok kiadták az amerikaiaknak. Habár több száz éves büntetéssel is számolhat, hiszen szándékos emberölésekkel is vádolják, bízik benne, hogy ügyvédei által sikerül velük kompromisszumot kötni.

Korábban panaszkodott, hogy a mexikói börtönben rendszeresen zaklatják az őrök. Zavarta többek közt, hogy felkapcsolt villany mellett kellett aludnia, és hogy celláról cellára költöztették.

Ez azért nem meglepő, tekintve, hogy már kétszer lépett le ugyaninnen: 2015-ben az alagúton át, 2001-ben pedig állítólag egy szennyes kosárban csempészték ki.

Az ügy arra mindenesetre jó volt, hogy elvonja a figyelmet más problémákról: például hogy csak abban az évben nyolcezren lettek a szervezett bűnözés áldozatai Mexikóban, vagy hogy még mindig nincs nyoma annak a 43, kormány ellen tüntető diáknak, akik 2014-ben, gyanús körülmények közt tűnték el.

A filmes projekt mindenesetre nem került le napirendről: Kate továbbra is szeretné megvalósítani, és a múlt hónapban El Chapo ügyvédje is megerősítette, hogy ezt a drogbáró sem gondolja másképp.

A Netflix filmet csinál a drogbáró életéből, 2017-ben érkezik, kirakták az első előzetest:

(The New Yorker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik