Élet-Stílus

Hamarosan robotok helyettesíthetik a minimálbérért güriző melósokat

Legalábbis ezt állítja a McDonald's egykori vezérigazgatója, Ed Rensi, aki ha belegondolunk, nem keveset tudhat a minimálbéres foglalkoztatásról.

A robotok gyakorlatilag már köztünk vannak, az élet számos területén gépek segítenek minket a mindennapokban. Elég például csak a telefonunkra gondolni, amelynek ma már akár hangutasítással is megparancsolhatjuk, hogy foglaljon mozijegyet a hétvégére. De a gépek már olyan komoly területeken is segítik az embereket, mint az orvoslás, vagy a gyógyszergyártás, arról már nem is beszélve, hogy léteznek úgynevezett erotikus szolgáltatásokra programozott robotok is.

A fejlődésnek persze lehetnek árnyoldalai is. A robotok az idő előrehaladtával egyre több feladat végrehajtására lesznek alkalmasak, egyes becslések szerint például 20 év múlva előállhat az a helyzet, hogy a földön minden melót a gépek fognak majd elvégezni helyettünk. A McDonald’s egykori vezére, Ed Rensi azt állítja, hogy a minimálbéres munkásokat már sokkal hamarabb ki fogják szorítani a robotok.

Bender

Rensi az Independentnek azt mondta, hogy szerinte az első szektor, amit meg fognak hódítani a gépek, az a vendéglátás lesz. A korábbi tapasztalataira támaszkodva úgy érvelt, hogy mivel a gyorséttermi munkák nagy része elég egyszerű, így azokat hamarosan egy robot is el tudja majd végezni. Szerinte a nagy cégek, mint a McDonald’s is, nem fognak habozni, ha egy gép és egy húsvér dolgozó között kell majd választani, az előbbinek ugyanis nem kell fizetés, szabadság, bónusz, előreléptetés, de még gyakorlatilag pihenőidő sem.

A beszerzési költség ugyan sokkal magasabb egy robotmunkás esetében, ám a megvétel után a karbantartáson és az üzemeltetésen kívül más kiadással nem is járnak majd ezek a munkaerők. Leegyszerűsítve: a jövőben sokkal jobban megéri majd robotot foglalkoztatni, mint embert. Ahhoz persze, hogy ez megvalósuljon, rengeteg jogi és morális vitára van szükség, arról már nem is beszélve, hogy a nagy váltáshoz a minimálbérért melózó tömegeknek is lesz egy-két szavuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik