Élet-Stílus

Óráik vannak a vonatozó e-cigizőknek

Péntektől 8 ezer forintra bünteti a kalauz azt, aki e-cigarettát használ.

Hatályba lép a termék használatát korlátozó szabályozás. Tilos lesz cigarettát és dohányzást utánzó elektronikus eszközöket használni a közösségi közlekedési eszközökön, közforgalmú intézményekben. A MÁV közölte, hogy nem intézkedik külön ez ügyben, mivel a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések ezután az e-cigarettára is vonatkoznak.

A vasúttársaság a tilalmat az összes területén, épületében és járművén megjelenítette grafikusan vagy szövegesen: 2014-ig 3750 dohányzást tiltó táblát és 5700 matricát, valamint 2500 dohányzóhelyet jelölő táblát, 1400 matricát helyezett ki. Az utóbbi években kimutathatóan csökkent a vonatokon a tiltott dohányzás: míg 2012-ben 158, 2015-ben 52, idén májusig pedig már csak 8 utasra szabtak ki bírságot.

A MÁV-csoport azért sem tervezi újabb figyelmeztetések kihelyezését, mert egységesen kezeli a dohányzás tiltásának szabályait a hagyományos és az elektronikus dohánytermékeknél. A vonaton a jegyvizsgáló a közszolgáltatási szerződés alapján “jogosult és köteles a rend fenntartására”,

a dohányzó utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számít fel.Amennyiben az utas nem hajlandó kifizetni az előírt pótdíjat és nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség beavatkozása is szükségessé válhat. A vonaton felvett jegyzőkönyv az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál tett feljelentés alapja, az utas a szabálysértési bírságról a hatóságtól kapja meg a határozatot.

A nemdohányzók védelme érdekében minden vasutas munkavállalónak, a MÁV-csoporttal foglalkoztatási jogviszonyban állónak, szolgálatban lévő biztonsági őrnek figyelmeztetnie kell a dohányzási tilalom megszegőit.   Ha az illető nem tesz eleget a felszólításnak, a vasúttársaság munkatársa felszólíthatja őt személyazonossága igazolására, az állomás elhagyására. Aki folytatja a törvényszegést, annál “a szankció alkalmazása nem kizárt”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik