Élet-Stílus

„A kórházakban fekvők több mint fele alkoholista”

24.hu
24.hu

2016. 05. 18. 11:11

A szigetvári kórház addiktológusa megdöbbentő adatokat ismertetett, az orvosok többnyire mégsem kezelik megfelelően az alkoholizmust.

Megdöbbentő kijelentést tett Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai rehabilitációs osztályának vezetője: szerinte a belgyógyászatokon fekvő betegek nagyjából hatvan százaléka alkoholbeteg. Az orvos az Abcúgnak arról beszélt, hogy a magyarok fejenként évente 12-13 liternyi száz százalékos alkoholnak megfelelő mennyiséget fogyasztanak, ami nemcsak májkárosodást, hanem hasnyálmirigy-gyulladást, gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést is okozhat.

Szerinte részben a képzés hiányosságának tudható be, hogy az orvosok nem veszik észre, ha valaki alkoholista. Általában ezt a betegek és a hozzátartozók is tagadják. A beteget nehéz szembesíteni azzal a feltételezéssel, hogy nem mond igazat, mert felháborodik, az orvos pedig inkább menekül a helyzet elől. Aki „érti a szakmát”, hamar észreveszi az alkoholizmus jeleit, a legtöbbször mégis inkább a szövődményeket kezelik gyógyszerrel.

Kóros ivás már az is, ha valaki minden nap megiszik két-három sört a tévé előtt, vagy időről időre fogyaszt nagyobb mennyiséget.

Ebben a stádiumban azonban még önerőből is le tud állni a beteg, ha az orvos figyelmezteti.

Tóth szerint alig tartja be valaki a szociális ivás három kritériumát: csak ünnepekkor inni, csak társaságban, és soha nem berúgni. Ez még nem árt „sem a testnek, sem a léleknek”. Már a kamaszokkal beszélgetni kellene az alkohol káros hatásairól, a lehetséges következményekről, arról, hogy ki volt a családban alkoholbeteg és hogyan végezte, miben halt meg.

Nagy baj, hogy sok társaságban a berúgásokról szólnak a „jó sztorik”, nem véletlenül olyan alacsony a várható élettartam.

A betegnek el kell fogadni, hogy az alkoholtól vannak bajai és akarnia kell változtatni. Sokan azonban nem érzik, hogy betegek, inkább csak beszedik a gyógyszereket, aztán jönnek az újabb panaszok, végül, mire bekerülnek az addiktológiára, már több szervi bajuk is van.

Az orvos szerint a leghatékonyabb módszer a Minnesota-modell, amit csak Szigetváron alkalmaznak száz százalékos formában. Ez azt jelenti, hogy az alkoholbetegséget gyógyíthatatlannak tekintik, és kizárják, hogy egy függő valaha újra „normálisan igyon”. A rehabilitáció során önsegítő módszereket ötvöznek pszichoterápiával.

Az első lépés, hogy beismerjük: tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, és az életünk irányíthatatlanná vált. A további lépések vezetnek el addig, míg a beteg alkohol nélkül is jól érzi magát a bőrében

– mondta Tóth Miklós. Szerinte a családnak is együtt kell működnie, meg kell tanulni például, hogy tilos otthon alkoholt tartani.

Az orvos még egy figyelemre méltó kijelentést tett: nem az alkoholizmus öröklődik, hanem a függőségre való fogékonyság. Ha egy ország kultúrája elítéli az alkoholt, de például nagyra becsüli a munkát, ott inkább munkamániások lesznek, de úgy tűnik, a magyar kultúrába jobban belefér az alkohol.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.