Élet-Stílus a világ egy fura hely

A pakisztáni napgyerekek nappal teljesen átlagos életet élnek, éjszakára viszont egyszerűen lebénulnak

A testvérpár rejtélyes betegsége előtt minden orvos teljesen tanácstalanul áll.

A Beludzsisztánban élő két testvér, a tizenhárom éves Soaib Ahmed és a kilencéves Abdul Rasid az elmúlt években orvosok egész hadát ejtette kétségbe: a fiúk nappal ugyanis teljesen átlagos életet élnek, éjjelre azonban teljesen lebénulnak, így sem mozogni, sem beszélni nem tudnak.

A nap első sugarainak megjelenésekor ébredő fiúk egész nap energikusak, más gyerekekhez hasonlóan iskolába járnak, de késő délután hirtelen kimerültté válnak, majd másnap reggelig teljesen megmerevednek.

A szülők szerint a gyerekek a naptól függnek, és születésük óta ezzel a rejtélyes állapottal küzdenek.

Ezt az állítást az orvosok egy egyszerű kísérlettel már megcáfolták: a két fiút egész napra egy elsötétített szobába zárták, de azok nem mutattak bizarr tüneteket, de a felhős, illetve esős napokon sem tűntek fáradtabbnak a megszokottnál.

ISLAMABAD, PAKISTAN - MAY 6: Two siblings Abdul Rasheed (L) and Shoaib Ahmed (R), continuing their daily life during day but collapse into a vegetative state, paralysed and unable to talk, at night, are seen at hospital in Islamabad, Pakistan on May 6, 2016. Reason and cure of illness can't be known. Doctors at a hospital in Islamabad carrying out medical tests to understand the reason behind the brothers' bizarre symptoms. Metin Aktas / Anadolu Agency
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Europress

A gyerekek állandó megfigyelés alatt állnak a fővárosban, Iszlamabádban, melynek költségeit az anyagi gondokkal küzdő család helyett az állam vállalta magára. Vérmintáikat a világ több laboratóriuma is elemzi, de betegségükre máig nem találtak gyógymódot.

“Ezt az esetet kihívásként fogjuk fel. Orvosaink vizsgálatok egész sorát végzik el, hogy kiderítsék, miért maradnak ezek a gyerekek aktívak nappal, és miért nem tudják kinyitni a szemeiket, vagy válnak képtelenné a beszédre, vagy az evésre, miután lement a nap.”

– mondta a Pakisztáni Orvostudományi Intézet (PIMS) professzora, Javed Akram.

A szülők egyébként unokatestvérek, hat gyerekükből kettő korán elhunyt, egy harmadik – most egyéves fiú – pedig ugyanilyen betegséggel küzd. Az orvosok szerint a közeli rokoni kapcsolat is oka lehet a furcsa tüneteknek, de a falu levegőjéből és talajából is vettek mintákat, feltételezve, hogy az egész talán környezeti okokra vezethető vissza.

A gyerekek állapotában hosszú időn át nem állt be változás, de a The Express Tribune szerint néhány nappal ezelőtt már megtették első éjszakai sétájukat, egy idő után pedig lehet, hogy teljesen átlagos életet élhetnek majd, és valóra válhat az álmuk is: Soaib tanár, Abdul pedig iszlám hittudós szeretne lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik