Élet-Stílus

Megtalálja az eltűnt érmét ebben a fura rejtvényben?

Elveszett egy dollár, és gyakorlatilag senki sem képes a nyomára bukkanni, legalábbis azok közül, akik kommentálták az angolszász hírportálokon terjedő feladványt. Vajon önöknek sikerülni fog?

A sztori úgy hangzik, hogy három barát együtt megy ebédelni. Amikor befejezik, a pincérnő hozza a számlát, amin 30 dollár a végösszeg. Mivel nagyjából ugyanúgy fogyasztottak, a barátok eldöntik, hogy mindhárman ugyanannyit, egy-egy tízest fizetnek.

Amikor a pincérnő visszatér a kasszához, rájön, hogy elrontott valamit, a számla így összesen nem 30, csak 25 dollár. Kivesz a pénztárból 5 darab egydollárost, hogy visszaadja őket a vendégeknek, de út közben eszébe jut, hogy azok hárman nem tuják igazságosan elosztani a visszajárót. Úgy dönt, csak annyit mond nekik, hogy a számla mégis kicsit kevesebb, mint amennyit fizettek, mindenkinek visszad egy egydollárost, a maradék kettőt meg elrakja magának.

Vagyis végül mindhárom vendég 9 dollárt fizetett, összesen 27 dollárt a pincérnő meg elrakott kettőt, ez összesen 29. Hová lett a maradék egy dollár?

Ha sehogyan sem jön rá, görgessen: a kép alatt eláruljuk a megfejtést!

Kép: Thinkstock
Kép: Thinkstock

Szóval hová is tűn az egy dollár? Valójában sehová. A feladványban az a megtévesztő, hogy az utolsó számításnál hozzáadtuk a pincérnő 2 dollárját a végösszeghez, holott annak semmi köze az egészhez.

A három vendég, összesen 27 dollárt fizetett: 25 a kasszában van, kettő a pincérnőnél. Fejenként 10 dollárt adtak és vissza is kaptak egyet-egyet, így meg is van mind a harminc dollár.

(IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik