Élet-Stílus

Megtalálja az eltűnt érmét ebben a fura rejtvényben?

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 16:19

Elveszett egy dollár, és gyakorlatilag senki sem képes a nyomára bukkanni, legalábbis azok közül, akik kommentálták az angolszász hírportálokon terjedő feladványt. Vajon önöknek sikerülni fog?

A sztori úgy hangzik, hogy három barát együtt megy ebédelni. Amikor befejezik, a pincérnő hozza a számlát, amin 30 dollár a végösszeg. Mivel nagyjából ugyanúgy fogyasztottak, a barátok eldöntik, hogy mindhárman ugyanannyit, egy-egy tízest fizetnek.

Amikor a pincérnő visszatér a kasszához, rájön, hogy elrontott valamit, a számla így összesen nem 30, csak 25 dollár. Kivesz a pénztárból 5 darab egydollárost, hogy visszaadja őket a vendégeknek, de út közben eszébe jut, hogy azok hárman nem tuják igazságosan elosztani a visszajárót. Úgy dönt, csak annyit mond nekik, hogy a számla mégis kicsit kevesebb, mint amennyit fizettek, mindenkinek visszad egy egydollárost, a maradék kettőt meg elrakja magának.

Vagyis végül mindhárom vendég 9 dollárt fizetett, összesen 27 dollárt a pincérnő meg elrakott kettőt, ez összesen 29. Hová lett a maradék egy dollár?

Ha sehogyan sem jön rá, görgessen: a kép alatt eláruljuk a megfejtést!

Kép: Thinkstock

Szóval hová is tűn az egy dollár? Valójában sehová. A feladványban az a megtévesztő, hogy az utolsó számításnál hozzáadtuk a pincérnő 2 dollárját a végösszeghez, holott annak semmi köze az egészhez.

A három vendég, összesen 27 dollárt fizetett: 25 a kasszában van, kettő a pincérnőnél. Fejenként 10 dollárt adtak és vissza is kaptak egyet-egyet, így meg is van mind a harminc dollár.

(IFLS)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.