Élet-Stílus

Ezt az épületet több ezer kábellel rögzítették a talajhoz, hogy ellenálljon bármilyen földrengésnek

Nyilván ez az ötlet is a fura dolgok országából, Japánból származik.

A majd hétezer szigetből álló ázsiai országban igen gyakoriak a földrengések – tavaly például több, mint nyolcszáz rengést mértek itt, de előfordult már ennek közel kétszerese is –, így az ország épületei néhány kivételtől eltekintve mind földrengésbiztosak.

Egyikük sem olyan látványos azonban, mint a Tokiótól nyugatra fekvő Nomi textilgyárának nemrég elkészült, laboratóriumnak és irodáknak is helyet adó épülete, melyet a cirkuszi sátrakhoz hasonlóan kábelek tömege rögzít a talajhoz, hogy azok megakadályozzák az összedőlést egy nagyobb rengés esetén.

3059054-slide-3-this-quake-proof-japanese-building-uses

A fehér kábelek ezrei természetesen nem egyszerű fémhuzalok, hanem szénszálas, ultrakönnyű, rugalmas kábelek, termoplasztikus műanyaggal és szintetikus szövettel bevonva.

3059054-slide-2-this-quake-proof-japanese-building-uses

A kábeli zűrzavar a belső terekben is folytatódik, hiszen az ablakokat és falakat is ezek merevítik.

3059054-slide-5-this-quake-proof-japanese-building-uses

A Kengo Kuma japán építész és a gyár mérnökei által hat éves munkával kifejlesztett anyag mindamellett, hogy az épület köré feszítve kétségtelenül látványos, még hasznos is, hiszen az eredetileg nem földrengésbiztosra épített épületet így nem kellett lebontani ahhoz, hogy biztonságosabbá tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik