Élet-Stílus

VELUX fénycsatorna: a természetes fényforrás (X)

A családi fészek kialakításánál fontos vezérelv a természetes fény beengedése a lakótérbe, mégis sok otthonban találhatók olyan helyiségek, ahová csak a mennyezeti vagy fali lámpa képes fényt vinni. Ma már azonban semmi sem lehetetlen: fénycsatornával napfényt lehet varázsolni ezekbe a terekbe gyorsan és egyszerűen – a jobb közérzet és a gazdaságosabb megvilágítás jegyében.

Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte

A ház belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek (pl. gardrób) ideális megvilágítására kevesebb figyelmet fordítunk, holott az kihatással van a hangulatunkra és az állandó áramfogyasztás miatt a rezsiköltségekre is. Ezekben a zárt és sötét helyiségekben magától értetődő a mesterséges fény használata, éjjel-nappal.
A fénycsatorna természetes fénnyel tölti meg ezeket a tereket, melyet a tetőn keresztül vezet be oda, ahol szükség van rá. Így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást. Előnye, hogy egy ingyen rendelkezésre álló fényforrás, a Nap éltető sugarait állítja a háztartás szolgálatába.

velux fenycsatorna folyoso

Hogyan működik

A fénycsatorna működése rendkívül egyszerű. A fény a tetőbe épített fix tetősíkablakon keresztül bejut a fénycsatornába, majd a fényvisszaverő bevonattal ellátott rugalmas vagy merev cső faláról visszaverődve a mennyezeten elhelyezett burán keresztül áramlik szét a helyiségbe. A fény így zavartalanul „utazik” oda, ahol igazán szükség van rá: a gardróbba, a fürdőszobába, a mellékhelyiségbe, az előszobába, a folyosóra, a háztartási helyiségbe vagy épp a lépcsőházba. A fénycsatorna méterekre elvezeti a fényt, a külső üvegfelületet érő fényenergia szinte teljes egészében eljut a belső buráig. ami esztétikusan simul a mennyezetbe.

VELUX fénycsatorna_előtér

Kb. 6 m2-t világít meg

A fénycsatorna fényátbocsátási kapacitása több tényezőtől függ: az időjárási körülményektől, a napfény beesési szögétől, a fénycsatorna tájolásától és hosszától. Egy 35 cm átmérőjű fénycsatornával egy kb. 6 m2-es helyiség ideális bevilágítása oldható meg.

velux fenycsatorna gardrob
A vásárlás előtt hasznos felmérni, milyen tetőfedő anyag van a tetőn, illetve néhány praktikumot (tető és a mennyezet közötti távolság, mekkora helyiségbe szánjuk, milyen födém van a házban). Amennyiben lehetőség van rá, merevcsöves fénycsatornát érdemes választani, mert ez a fény 98%-át továbbítja a lakás belső helyiségeibe.

velux fenycsatorna furdoszoba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik