Élet-Stílus a világ egy fura hely

A túlzsúfolt piac, amit egy vasútvonal szel ketté

Az Internetet úgy tíz évvel ezelőtt lebombázta egy videó, ami egy hosszú vasúti szerelvény zöldséges kofák közti áthaladását örökíti meg:

De mi ez a hely? Hol van, és legfőképp: miért fél méterre egy láthatóan manapság is forgalmat lebonyolító vasúti sínpártól?

A megoldás miatt egészen Thaiföld legkisebb, ám sűrűn lakott tartományáig, Szamutszongkhrám, illetve annak azonos nevű központjáig kell utaznunk. Itt terül el ugyanis a szóban forgó piac, amit a rajta áthaladó Maeklong-vonal miatt egyszerűen csak Maeklong Railway Marketként emlegetnek.

23851795292_65698ab4a5_k

Az ázsiai ország egyik legnagyobb halpiacának számító helyet egy épp egy méter széles nyomtávú (Thaiföldön ez a megszokott) vasútvonal szakítja ketté, melyen naponta hat alkalommal halad át egy szerelvény.

9355752493_c0933e0ca1_k

A helyhiány miatt a piaci árusok portékáikat sokszor a sínek közvetlen közelébe teszik, a tűző nap ellen árnyékot adó ponyvákat pedig fölé feszítik, így a vonatok érkezését jelző csengőszóra mind egyszerre kezdik visszahúzni azokat, és tüntetik el a sínek közvetlen közeléből a túl magas halomba rakott árukat – a ködkürttel érkező vonat így gond és károkozás nélkül áthaladhat a 4-5 méteresre szélesedett térben.

3207016479_87f626035f_b

A reggel hét órától délután fél hatig nyitva tartó, speciális elhelyezkedése miatt Talat Rom Hup néven (Az összecsukható esernyők piaca) is emlegetett piacon az elképesztő mennyiségű friss hal mellett ruhákat, fűszereket, zöldségeket, vagy épp tradicionális, utcai gyorsételek is kaphatók.

A teljes összepakolás egy jobb felvételen:

Fotók: m-louis, Christine Olson, Jirka Matousek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik