Élet-Stílus

A túlzsúfolt piac, amit egy vasútvonal szel ketté

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 26. 19:52

Az Internetet úgy tíz évvel ezelőtt lebombázta egy videó, ami egy hosszú vasúti szerelvény zöldséges kofák közti áthaladását örökíti meg:

De mi ez a hely? Hol van, és legfőképp: miért fél méterre egy láthatóan manapság is forgalmat lebonyolító vasúti sínpártól?

A megoldás miatt egészen Thaiföld legkisebb, ám sűrűn lakott tartományáig, Szamutszongkhrám, illetve annak azonos nevű központjáig kell utaznunk. Itt terül el ugyanis a szóban forgó piac, amit a rajta áthaladó Maeklong-vonal miatt egyszerűen csak Maeklong Railway Marketként emlegetnek.

Az ázsiai ország egyik legnagyobb halpiacának számító helyet egy épp egy méter széles nyomtávú (Thaiföldön ez a megszokott) vasútvonal szakítja ketté, melyen naponta hat alkalommal halad át egy szerelvény.

A helyhiány miatt a piaci árusok portékáikat sokszor a sínek közvetlen közelébe teszik, a tűző nap ellen árnyékot adó ponyvákat pedig fölé feszítik, így a vonatok érkezését jelző csengőszóra mind egyszerre kezdik visszahúzni azokat, és tüntetik el a sínek közvetlen közeléből a túl magas halomba rakott árukat – a ködkürttel érkező vonat így gond és károkozás nélkül áthaladhat a 4-5 méteresre szélesedett térben.

A reggel hét órától délután fél hatig nyitva tartó, speciális elhelyezkedése miatt Talat Rom Hup néven (Az összecsukható esernyők piaca) is emlegetett piacon az elképesztő mennyiségű friss hal mellett ruhákat, fűszereket, zöldségeket, vagy épp tradicionális, utcai gyorsételek is kaphatók.

A teljes összepakolás egy jobb felvételen:

Fotók: m-louis, Christine Olson, Jirka Matousek
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Rescue workers take part in the search for survivors and bodies in Mexico City on September 21, 2017, two days after a strong quake hit central Mexico.
A powerful 7.1 earthquake shook Mexico City on Tuesday, causing panic among the megalopolis' 20 million inhabitants on the 32nd anniversary of a devastating 1985 quake. / AFP PHOTO / Pedro Pardo
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.