Élet-Stílus

Ezekért cserélne bárki a ma 90 éves Erzsébet királynővel

II. Erzsébet királynő a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó, és minden idők leghosszabb ideje a trónon ülő női uralkodója: 64 éve van fején a brit királyi korona. Ma ünnepli 90. születésnapját, 1926. április 21-én, 14 óra 40 perckor látta meg a napvilágot.

A kis Ejzsi és a kutyusok

Ekkor még szinte esélye sem volt a trónra. Történelmet, zenét, irodalmat, angol és francia nyelvet, később jogot és vallástörténetet tanult.

Gyermekként nem tudta kimondani saját nevét, ezért családi körben a Lilibet becenév ragadt rá – mintha azt mondanánk, Ejzsi.

Kiváló úszóvá vált, hobbija a lovaglás, és még most is bolondul a kutyákért, többet is tart belőlük. Fajtájukat tekintve corgikról van szó, ez egy igen fura külsejű kutyus: tömzsi, hosszú testét kurta lábak tartják, fülei kicsit a denevérre hajaznak. Pásztorkutyának tenyésztették ki Walesben jó ezer éve. Az első ilyen kutyust 18. születésnapjára kapta, ma már ennek az ebnek 14. generációja van mellette.

Születése pillanatában Elizabeth Alexandra Mary Windsor szóba sem jött trónörökösként. Édesapja, Albert György másodszülött fiú volt, a korona bátyja, VIII. Eduárd fejére került 1936-ban. Csakhogy a jó Eduárd szerelmes volt egy elvált amerikai nőbe, és hogy feleségül vegye, még az év végén lemondott a trónról öccse javára. Így lett Erzsébet 10 évesen a brit trón elsőszámú várományosa.

Nagyon korán szakadt rá a felelősség

A II. világháború alatt Kanadába akarták vinni, de anyja nem engedte: „a gyerekek nem mennek sehová nélkülem, én nem megyek a király nélkül. A király pedig soha nem fog elmenni.” Korán elkezdték felkészíteni az uralkodásra, 16 évesen már nyilvános szereplést vállalt, 1944-től pedig rendszeresen részt vett szülei hivatalos útjain.

Nem mondhatjuk, hogy szertelen ifjúkora lett volna, 18 évesen kinevezték állami tanácsosnak, átvett több államfői feladatot és bejárta az olasz hadszíntereket. Sőt, ’44-ben már ő válaszolta meg az alsóház királyhoz intézett kérdését.

Hamar kellett felnőnie, ráadásul háborús viszonyok között.

Édesapja halála után, 1952. február 6-án lett Nagy-Britannia és a nemzetközösség feje. Nagyon készült a koronázásra, főleg attól tartott, hogyan fogja viselni a 2,25 kilogramm súlyú, magas, “kényelmetlen” ékszert. Hetekig gyakorolt, még Károly herceghez is a koronával a fején ment jó éjt kívánni – végül leginkább a súlyos ruhákkal gyűlt meg a baja.

Ez volt az első brit koronázás, amit a tévé közvetített, az érdeklődés hatalmas volt: milliók nézték a tévében és hallgatták a rádióban élőben.

Ettől a pillanattól kezdve pedig Erzsébetnek két születésnap járt. Az egyik a “valós”, ezt ünnepli minden év április 21-én, és egy hivatalos június 12-én. Ez is hagyomány, a XX. század elejéről.

Viktória királynő fia, VII. Eduárd ugyanis november 9-én született, amikor is a sziget időjárása nem igazán kedvez a nagy szabadtéri programoknak. A britek pedig nyilván nem akartak lemondani az ünneplésről. Ezért határozták el, hogy a hivatalos ceremóniát nyáron tartják meg, és a szokás a mai napig él. Erzsébet tette hagyománnyá – rögtön 1952-ben – azt is, hogy az uralkodó karácsonykor, délután három órakor szózatot intéz a néphez.

1971. / AFP
1971. / AFP

Amit szabad Erzsébetnek…

Erzsébet nem az a merev nő, ahogy a hivatalos ceremóniákon kinéz. Tud vezetni például, 1945-ben szerzett jogosítványt – Winston Churchill lányával együtt -, a háború során pedig a hadsereg tagjaként egy elsősegélyfurgont vezetett. Ráadásul ő az egyetlen ember a világon, aki rendszám és jogosítvány nélkül is autózhatna, ha úgy tartaná kedve, sőt még személyi igazolványa sincs.

Útlevéllel sem rendelkezik, és le sem tartóztathatják, tanúvallomásra sem kötelezhető. Mindezt azért, mert a dokumentumokat ő maga – pontosabban az ő nevében – állítják ki, az ügyészség és a bíróságok is az ő nevében járnak el. Önmaga ellen mégsem emelhetne vádat… Saját bankautomatája van a palota alagsorában, és ha úgy tartja kedve, adót sem köteles fizetni. Ám nem él vissza előjogaival, 1992-től Lancasteri Hercegségből származó magánjövedelme után becsületesen adózik. Igaz, az összeget viszont ő határozza meg.

Nincs viszont szavazati joga, és nem léphet be a parlament alsóházába – ez 1642 óta szabály, amikor I. Károly fegyveresei berontottak a terembe és letartóztattak öt képviselőt. Ezzel kezdődött a polgárháborút.

Számtech guru

Egy időben élénk érdeklődést mutatott a Loch Ness-i szörny iránt, és egyik kedvenc sorozata a Downton Abbey. Modern nő még így, 90 évesen is. Saját Youtube-csatornája van, Facebook-profilja, unokáival sms-ezik és a Twitteren cseveg. Utóbbit hat évvel előbb kezdte használni, mint Barack Obama. Első e-mailjét 1976-ban küldte el, ebben arról értesítette az ARPANET felhasználóit, hogy elérhetővé vált a CORAL 66 nevű programozási nyelv.

Ranald Mackechnie / Royal Mail / Getty Images
Ranald Mackechnie / Royal Mail / Getty Images

Erzsébet nevéhez fűződik, hogy a monarchia nyitottabbá vált az emberek felé, a királynő igyekezett minél szélesebb körrel megismertetni a monarchia életét, munkáját. Ő vezette be például a királyi sétát, amikor személyesen is találkozik alattvalóival. David Cameron személyében II. Erzsébet királyné immár 13. miniszterelnökét fogyasztja, az első Sir Winston Churchill volt. A törvények elfogadása során vétójoggal rendelkezik, ám ezzel még soha nem élt.

És ha azt vesszük, hogy édesanyja, Erzsébet királyné 102 évig élt, a mi Erzsébetünknek is még sok boldog éve lehet hátra a brit trónon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik