Élet-Stílus

Igazi 21. századi csoda: 20 év után újra olvashat a vak férfi

A 27 éves Luke Hines egyik szemére teljesen megvakult, másikkal pedig csupán 3 százalékos látása maradt, miután 1997-ben egy tumort távolítottak el az agyából.

Most ő volt az első Nagy-Britanniában, aki kipróbálhatta azt a speciális szemüveget, aminek segítségével még emberi arcokat is képes felismerni. Ez az OrCam, ami valószínűleg nagyon sok vak ember segítségére lesz majd a jövőben. Működésének alapja az, hogy leír tárgyakat, diktálja a szöveget és akár arcokat is felismer. Egy kis kamera van bele építve, ami amint felismeri a látottakat, egy fülhallgatón keresztül továbbítja az információt viselőjének.

A szemüveg használata óta Luke élete teljesen megváltozott.

Régebben utáltam boltba járni, mivel mindig ugyanarról szólt, ugyanazokat megvenni, és eljönni, amilyen gyorsan csak lehet. Most már órákat el tudok tölteni ott, végre mindent elolvashatok. És nagyszerű érzés ezt végre úgy csinálni, hogy nem kell másra támaszkodnom közben

– mondja az angol férfi.

A férfi eddig nem járhatott iskolába, nem dolgozhatott. Néhány hete hordja csak a szemüveget, de szülei máris lehetséges munkáltatók után néztek. Luke álma, hogy tanulhasson, majd kertész lehessen.

Édesanyja hozzátette:

Fantasztikus érzés, hogy végre olyan életet élhet Luke, mint mi, és ha még egyetemre is mehetne, az maga volna a csoda.

(TheSun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik