Élet-Stílus

Egy magyar preparátor száz évvel ezelőtt létrehozta a világ legfurább múzeumát, ahol békák százai viselkednek emberként

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 12. 15:00

A Splitben lévő Froggylandben az emberré változott – iskolapadban puskázó, festő, evező, teniszező, cigarettázó, vagy épp halászlét főző – békák mindennapi életébe pillanthatunk be.

Az 1878-ban magyar szülők gyermekeként született Mére Ferenc gyermekkora jó részét egy békáktól hemzsegő tavacska partján töltötte, így már korán kialakult a vonzódása az emberek jó része által visszataszítónak tartott, dülledt szemű, kuruttyoló kétéltűekhez.

A századforduló állatpreparátorai valami egészen furcsa anyagot fogyaszthattak, hiszen ebben a korban sorra jelentek meg az emberi ruhákba bújt egerek, macskák és nyulak, akik éppen valamiféle emberi tevékenységet folytattak – vasaltak, teáztak, vagy épp varrtak. Az efféle munkák népszerűsége elképesztő magasságokba emelkedett, sőt, még maga Viktória királynő és Darwin is lelkesedett értük.

Mérét is teljesen rabul ejtették ezek a munkák, úgy döntött tehát, hogy gyerekkori kedvenceit, a békákat is hasonló díszletek közé helyezi. Az állatpreparálás bizarr tudományában azonban a békák mintegy száműzött fajnak számítottak, hiszen végtelenül nehéz volt a törékeny bőrüket úgy megőrizni, hogy az aztán ne húzódjon össze, és a békés béka ne alakuljon valamilyen rémálomból szökött emberevő szörnyeteggé.

Mére azonban kidolgozta saját technikáját, amellyel a békák még ma, száz évvel kitömésük után is úgy tűnnek, mintha továbbra is élnének. A technika részletei titokban maradtak, de annyi biztos, hogy fűrészporral és parafával tömte ki őket a szájukon keresztül, így egyetlen metszést sem kellett ejtenie a testen.

Az 1910-es években a harmincas férfi közel ezer állatot alakított át örökké tartó műalkotásokká. Ezek fele mára eltűnt, de néhány darab valószínűleg még jól titkolt magángyűjtemények része, vagy köznapi családok szekrény tetejére hajított kacatja.

A ma ismert ötszázhét darabot jelen pillanatban a horvátországi Split legfurább, Froggyland nevet kapott múzeumában figyelhetjük meg, köztük az osztályteremben puskázó, teniszező, cigarettázó, varró, vagy épp artistaként hajmeresztő trükköket abszolváló békákat.

 Fotók: Peter Kariher, Alex Ambuehl és a Froggyland
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.